Цената на петрола регистрира понижение през нощта и в сутрешните часове на днешната търговска сесия, като фючъсите на американския лек суров петрол отново паднаха под границата от 40 долара за барел.

Борсовата търговия в азиатско-тихоокеанския регион също стартира негативно тази сутрин, след като вчера и индексите на Уолстрийт записаха понижения.

Преговорите за новия пакет от държавни стимули в САЩ забуксува, а новите случаи на заразени с COVID-19 в световен мащаб продължават да растат с високи темпове. Това са основните причини за негативните настроения сред инвеститорите.

Засега не е ясно дали преговорите между демократите и републиканците ще бъдат възобновени преди президентските избори, насрочени за 3 ноември.

Късно снощи индустриалният бенчмарк Dow Jones се понижи с 0.35 на сто, до 28 210.82 пункта, а широкият S&P 500 отстъпи с 0.22 на сто, до ниво от 3 435.56 пункта. Nasdaq Composite бележи понижение от 0.28% до 11 484.69 пункта.

Тази сутрин регионалният борсов индикатор MSCI Asia Pacific, който следи движението на акциите на водещите азиатски и тихоокеански компании извън Япония, отчита понижение от 0.63 на сто.

Японският Nikkei 225 отстъпва с 0.62 на сто, хонконгският Hang Seng бележи спад от 0.24 на сто, а австралийският S&P/ASX 200 се понижава с 0.29% спрямо вчерашните си нива.

На стоковите пазари фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември се понижават с 0.6% в сутрешната търговия до ниво от 39.80 долара за барел, а тези на сорта брент бележат спад от 0.5% до 41.52 долара за барел.

Вчера данните за запасите от бензин в Съединените щати показаха ръст от 1.9 милиона барела на седмична база, който беше по-висок от очакваното. Те засилиха опасенията, че разрастването на епидемията от COVID-19 може да доведе до нов спад в търсенето на горива и да подкопае икономическото възстановяване.

В допълнение към свиващото се търсене, износът на петрол от Либия продължава да расте, увеличавайки глобалното предлагане. Според експертите това може да окаже допълнителен натиск върху цената на "черното злато".

Правителството в Триполи очаква до края на годината добивите да нараснат до 1 милион долара на ден.

Златото също губи позиции, като тази сутрин ценният метал поевтиня с 0.56%, до ниво от 1 918.75 долара за тройунция.