Платформата за онлайн разплащания PayPal обяви, че клиентите ѝ ще могат да купуват и да продават биткойн, както и други криптовалути през своите акаунти.

Виртуалните пари след това ще могат да се използват за пазаруване в сайтовете на 26 милиона търговци, приемащи разплащания с PayPal, предава BBC.

За клиентите на компанията в САЩ опцията ще бъде достъпна до няколко седмици, а на останалите места по света вероятно ще стане факт до началото на 2021 г.

Цената на биткойна се повиши след новината, която дойде от PayPal, като виртуалната валута премина над нивото от 12 000 долара за брой.

Онлайн платформата ще добави и други криптовалути, сред които Ethereum, Litecoin и Bitcoin Cash. Всички те ще могат да се съхраняват директно в портфейлите на потребителите, обещават от компанията.

До този момент криптовалутите си остават по-скоро екзотика в света на дигиталните разплащания, като една от основните причини за това е високата им волатилност и резките промени в курса. Точно това обаче ги прави популярни сред определен тип рисково настроени инвеститори, отбелязва BBC.

От PayPal искат да повишат разбирането за криптовалутите и да улеснят тяхното по-широко разпространение. Като част от новата функционалност, компанията ще предложи и образователно съдържание, което да помогне на потребителите да разберат повече за екосистемата на биткойн и останалите криптовалути.

PayPal няма да е първата финтех компания в този сегмент, тъй като Square и Rеvolut вече имат подобна опция в своите системи. Предимството ѝ обаче се крие във факта, че тя обслужва една от най-големите мрежи от търговци в света.

Първоначално при плащане с биткойн или друга криптовалути, PayPal ще конвертира нейната стойност в съответната национална валута и търговецът ще получава конвенционални разплащателни средства. Целта е в началото да се гарантира по-високо ниво на сигурност и предвидимост на трансакциите.

Компанията обаче предвижда в бъдеще да даде възможност на клиентите и търговците да се разплащат помежду си директно в биткойн.

Това не е и първият опит на PayPal да навлезе в света на криптовалутите. Компанията беше сред партньорите на проекта Libra (криптовалутата на Facebook), но впоследствие се отказа от участието си.