Много хора си мечтаят да имат голямо, щастливо семейство.

Но да имаш дете е не само щастие, но и много страшно - предвид всичко, което може да се обърка.

Големите деца, също като възрастните, трябва да се справят с доста трудности. Поради това майките и бащите трябва да обръщат внимание както на по-малките попълнения в семейството, така и на първородните.

Bright Side подбира осем родителски грешки, които по-големите деца никога няма да забравят, според мненията на психолози, родители и самите деца.

Подготовка за новия брат или сестра

Новината, че в семейството скоро ще се появи бебе може да бъде шок за детето. По-рано то е центърът на семейството - всички се грижат само за него, а сега ще трябва да се бори за вниманието на родителите си.

Много деца смятат, че родителите им са решили да им намерят заместител и намразват своите братя и сестри, още преди да са се родили.

Ето защо е изключително важно да говорите с децата си за бебето. Обяснете им, че новият брат или сестра "идват" с много предимства. Например, винаги ще имат с кого да играят, могат да научат бебето на много неща и да бъдат добър модел за подражание.

Нарушаване на личното пространство

Когато се роди бебето, родителите са наистина заети и невинаги забелязват, че някои от техните действия нарушават личното пространство на първородното им дете. Например, започнат да дават детските играчки и други неща на новото бебе.

Така децата спират да им се доверяват и започват да се съмняват дали са наистина важни за родителите си, в резултат на което израстват срамежливи.

„Уча децата си, че има играчки, с които всеки може да играе, а има и лични играчки. Всяко от децата ми има любима играчка, която принадлежи само на него. Така че, ако не искат да я споделят с някого, не е нужно," споделят от опит родители.

Промяна на семейните традиции

Появата на ново дете е важно събитие, което, разбира се, е много стресиращо. Най-голямото дете също трябва да се справи с много стрес, поради което добрите семейни традиции стават още по-важни. Ако родителите четат книги на детето си преди лягане, пеят песни и мият зъби заедно, те трябва да продължат да правят тези неща.

Традициите обединяват членовете на семейството и помагат на всеки да се почувства важен. А най-голямото дете има шанс да се адаптира и да разбере, че въпреки големите промени, родителите ще спазват традициите.

Сравняване на децата

Колкото по-голямо става детето, толкова по-често трябва да отстоява личността си и толкова повече конфликти има с хората около него. В моменти като тези родителите често казват грешни неща, като например: „Защо не можеш да бъдеш толкова мила като малката ти сестра?“ Сравняването на децата обаче не е добра идея.

Проучванията показват, че подобно поведение има отрицателно влияние върху психологическото състояние и на двете деца. Едното дете се стресира, защото очакванията са твърде високи, а другото усеща, че нещо не е наред, което прави отношенията с родителите напрегнати.

Детето не е млад възрастен

Родителите често очакват най-големите деца да се държат като възрастни и да помагат в домакинството и с по-малките. Но най-важната работа на всяко дете е да се развива и расте, а не да се грижи за други деца.

Можете да помолите децата си за помощ и да им покажете, че да бъдеш най-голямото дете е привилегия, а не проклятие. Например, можете да ги оставите да си легнат 30 минути по-късно или да ги пуснете на кино с приятели.

Емоционално невежество

Понякога майките и татковците нямат сили да обърнат достатъчно внимание както на новороденото, така и на най-голямото дете. Родителите могат да започнат да го игнорират. Но такова поведение е наистина опасно за децата. Това може много да ги затрудни да изградят комуникация с другите и да им показват своите емоции.

Най-доброто решение би било да се опитате да обясните на детето, че наистина се уморявате и когато бебето порасне малко, няма да се нуждае от толкова грижи.

Не разговарят с децата лице в лице

Лекарите твърдят, че общуването лице в лице между родители и деца помага на децата да се развиват по здравословен начин и подобрява тяхната увереност и умения за учене. В същото време експертите казват, че не става въпрос за времето, което прекарвате заедно, а за качеството.

Това е особено важно, когато всички са стресирани. Когато мама или татко намерят време да говорят с децата, те се чувстват специални и важни.

„Най-големият ми съвет към родителите - разделете децата. Нека прекарват времето си отделно един от друг. Разхождайте се с единия, а след това и с другия, веднъж седмично. Това ще задоволи нуждата от лична комуникация с вас и ще ви е интересно да чуете тайните им.

Когато за пръв път от много време излязох на разходка с най-голямата си дъщеря, тя просто вървеше, хванала ме за ръката. След дълго мълчание (а тя обикновено мълчи само когато спи), тя каза: ‘Мамо, толкова е готино да прекарвам време само с теб.’ Така решихме проблема с ревността на децата", разказва майка.

Доцент доктор Гуен Дюар посочва, че критикуването е много по-лесно, отколкото похвалите. Но ако хвалите децата си, вие подобрявате тяхното самочувствие и развивате техните комуникативни умения. Ако децата ви усещат вашата подкрепа и разбират, че това ви радва, те ще се опитат да се разбират още по-добре с вас.