Риба от финландски аквариум изпадна в депресия по време на пандемията от коронавируса и изяде всичките си приятели, съобщава британското издание Daily Star, цитирано от БГНЕС.

През 2007 г. служители на един от зоомагазините за домашни любимци в Хелзинки даряват групер на име Мико на местния аквариум, тъй като той бил твърде голям, не се побирал в обикновен аквариум и изяждал всички свои съседи.

През декември 2019 г. той претърпял инфаркт, след като изял 35-сантиметрова четка за чистене на аквариум. Огромни парчета пластмаса били залепнали по тялото на групера и трябвало да бъдат отстранени хирургически. Въпреки инцидента, Мико останал подвижен, играел с други риби и бил любимец на посетителите.

Поради пандемията от коронавируса обаче аквариумът бил затворен и, лишен от вниманието на посетителите, Мико изпаднал в депресия. Той станал трудноподвижен и изял всички обитатели на аквариума, включително най-добрия си приятел, с когото обичал да играе - отровната червена лъвска риба.

Персоналът на аквариума се опитал да развесели Мико, като комуникирал с него.

„Забелязахме, че той променя цвета си, когато го посещаваме или храним. Означаваше, че му харесва”, кават служителите на зоомагазина. Всичко това обаче не помогнало особено. Тогава те организирали парти за групера по случай 16-ия му рожден ден и заснели поздравление. Кадрите показват как служителите носят торта със сьомга в аквариума. Мико плува до стъклото и с интерес разглежда подаръка. Когато един от работниците хвърля парчета риба във водата, групера с радост ги хваща и се върти наоколо.

Персоналът на аквариума признава, че със завръщането на посетителите Мико е станал много по-подвижен и радостен, но все още продължава да яде събратята си. Те се надяват скоро груперът най-накрая да се отърве от депресията и да се върне към нормалния живот.