Показателите на фините прахови частици PM2.5 за София към 11 ч. днес сочат 49.3 µg/m³, което нарежда столицата ни в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха. Това сочи индексът за качеството на въздуха в столицата, пише БГНЕС.

Така София се нарежда на 10-о място в света по мръсен въздух днес.

Първото място се държи от Лахор в Пакистан, следван от Делхи, Индия, Пекин, Китай и още няколко града в Китай и Индия. От европейските градове на 9-о място преди нас е само Краков в Полша. На 11-то място след нас се нарежда Белград в Сърбия, който също е в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха днес.

Най-чист е въздухът днес в Скопие, Северна Македония, който е в зеления сектор.

От сдружение “Въздух за здраве” посочват, че през последните години сме свидетели как процесите на урбанизация превърнаха съвременните градове в огромни прекомерно застроени мегаполиси, задръстени от автомобили и силно замърсен въздух, който се диша все по-трудно, и от ден на ден става все по-опасен за здравето на хората.

Според Европейската агенция за околната среда именно замърсеният въздух е най-голямата заплаха за здравето на жителите в големите мегаполиси.

Този малък град има най-мръсния въздух в светаГоляма част от жителите на Темуко са бедни и са принудени да горят мокри дърва за огрев

По данни на агенцията всяка година в Европейския съюз мръсният въздух е причина за повече от 400 хил. преждевременни смъртни случаи.

Според изследване на Европейския алианс за здраве публикувано през октомври т.г. в следствие на мръсния въздух, обществото ни търпи и сериозни финансови загуби. Проучването, което обхваща 30 държави и 432 европейски градове, посочва, че през 2018 г. общите социални разходи са над 166 милиарда евро, като средните разходи за щети от замърсяване на въздуха в един град се равняват на 3.9% от БВП на дадена държавата.

Това предполага, че годишно всеки европеец губи над 1000 евро от своето благосъстояние, заради лошото качество на въздуха.