Преди почти две десетилетия холандският архитект Маартен Струйс инсталира скулптура, представляваща две опашки на кит, в парк край метростанция De Akkers в Спийкенисе (близо до Ротердам).

Идеята е да се компенсира зеленото пространство, загубено заради транспортната инфраструктура, според CNN.

Той обаче изобщо не е очаквал произведението му да служи на някаква друга цел, освен вече спомената.

До тази седмица, когато метро влак излезе от релсите и само скулптурата го спаси от падане 10-метрова платформа върху пешеходна пътека.

Най-опасните страни за пътуване със самолет, влак или колаВъпреки категоричната статистика, много хора продължават да се боят повече от качването в самолет, отколкото от сядането в кола

Според транспортния оператор RET във влака не е имало пътници, а само машинист, който е успял да излезе невредим.

В странен обрат на съдбата произведението на изкуството "хваща" влака в края на опашката си, спасявайки го от катастрофално падане.

Инцидентът е станал около 00:30 ч. местно време, според CNN.

„Бях изненадан, не очаквах това. Буферите винаги са достатъчно силни “, казва Струйс пред CNN, обяснявайки, че коловозите са построени върху виадукт като "зона за паркиране" на влаковете след напускане на пътниците.

„Очаквам с нетърпение резултатите от разследването на тази катастрофа,“ допълва той.

Архитектът отбелязва, че е шокиран, че пластмасовият материал, използван за скулптурата, издържа подобно натоварване. „Никога не бих могъл да си го представя“, добавя той.

По съдбоносно стечение на обстоятелствата, името на скулптурата е „Спасено от опашката на кита“.

"Разбира се, изглежда доста поетично", казва Струййс пред вестник Algemeen Dagblad, според Ройтерс. "Но наистина е късмет, че опашката е успяла да понесе тежестта на влака."

Спасителната операция определено е предизвикателство, тъй като в района не могат да се разположат големи кранове, обясняват местните власти.