21 533 софиянци общо са засегнати от COVID-19.

Това съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб директорът на най-голямата спешна болница у нас - Пирогов, проф. д-р Асен Балтов.

15 980 от тях са на домашно лечение, а 4809 са вече оздравелите.

Приетите в средно тежко състояние в болница софиянци са 713, 107 се намират в интензивно отделение, като общият брой на лекуващите се в здравни заведения е 820 души.

В столицата са разкрити 3000 легла за лечение на коронавирус, 250 са за интензивно лечение, посочи още Балтов.

Онлайн обучение, работа от вкъщи и още ограничения искат от щабаНад 10 хиляди новозаразени и над 300 смъртни случая от коронавирус дневно. Националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев смята, че не е изключено този сценарий да се разиграе у нас, както се случва в други страни в Европа

Натискът върху софийските болници е изключително сериозен, допълни той и каза: "Благодаря на всички граждани, които спазват мерките, които ни помагат по този начин".

При първи симптоми - температура, мускулна слабост, останете си вкъщи поне един-два дни, посъветва директорът на Пирогов.

Ако симптомите се засилят, обадете се на личния лекар, нека той да знае какво е вашето състояние и да го следи.

Ако личният лекар поеме отговорността и лечението на леките случаи още от първия ден, това ще облекчи болниците, посочи още Балтов.