Слагайки край на една наистина разочароваща година, изтъкана от повратни точки, европейският коледен сезон ще бъде значително по-малко празничен тази година.

По подобие на други дългоочаквани събития, които бяха отложени или отменени, включително Олимпийските игри, много традиционни коледни базари в цяла Европа няма да се състоят през 2020 г.

Всъщност, повечето европейски коледни базари са отменени, а останалите вероятно ще последват съдбата им, в зависимост от ситуацията с коронавируса в различните държави.

Тези, които все пак отворят врати за посетители, ще бъдат много по-различни, за да се приспособят към „новото нормално“, посочва T+L.

Въпреки че тази промяна е тъжна, не бива да забравяме, че е в името на общата ни безопасност, както и че истинският дух на празничния сезон живее във всеки от нас.

Така че извадете от шкафа коледната украса, потърсете класическа рецепта за меденки и пресъздайте любимата си европейска празнична традиция у дома с надеждата, че другата Коледа ще е различна.

Австрия

Не всички коледни базари в страната са отменени, някои засега ще се провеждат при допълнителни предпазни мерки.

Коледният базар пред кметството във Виена трябва да бъде открит на 13 ноември, а Коледното селище в двореца Белведере ще посреща посетители от 20 ноември до 26 декември.

В Залцбург коледният базар в центъра на града е насрочен за периода 19 ноември - 26 декември.

Великобритания

В Обединеното кралство има много отменени коледни пазари, включително тези в Бристол, в Стратфорд на Ейвън, в Борнмут и в Хайд Парк в Лондон.

Първоначално провеждането на Единбургския коледен базар предизвика спорове и в крайна сметка той ще е дигитален.

В Уелс коледните базари в Суонзи и Кардиф засега ще посрещат посетители.

Италия

Едно от най-известните празнични събития в Италия - коледният базар в Тренто, няма да се състои през 2020 г.

Коледните пазари в Милано, Венеция и Флоренция обаче ще посрещат посетители.

Германия

Тази година коледният базар в Нюрнберг - един от най-старите в Германия, датиращ от 1600-те години, е отменен за първи път от 73 години.

И той не е единственият - няма да се състоят и тези в Кьолн, Дортмунд, Франкфурт и Берлин.

Има някои по-малки коледни базари в Берлин, Франкония, Хамбург, Кобленц и други региони, които планират да отворят, но в умалени версии, с по-малко посетители и на по-голямо пространство.

Възможно е също така на определени места из някои градове да бъдат разположени коледни щандове за храна и греяно вино.

Франция

В Париж емблематичният коледен базар Jardin des Tuileries е отменен за 2020 г., както и този в Колмар.

Предвидено е обаче да отворят някои коледни базари в региона на Елзас, включително този в Страсбург („столицата на Коледа“).

Чехия

Някои коледни базари в Прага изглежда ще приемат посетители през 2020 г., основните обаче няма да се проведат тази година.

Тези, които са в града по Коледа, ще могат да се насладят на традиционната коледна елха на Стария градски площад, но без обичайните празнични сергии наоколо.

Белгия

Повечето коледни базари в страната са отменени, но популярното събитие Winter Wonders в Брюксел изглежда ще се състои.

Швейцария

Засега ще отворят коледните базари в Базел и Цюрих.

България

Засега Немският коледен базар в столицата ще бъде проведен. Той ще бъде открит на 20 ноември в Градската градина.

От общината съобщиха, че на площад Славейков също ще се състои коледен базар. Инициативата е на Пазари Юг. Ще се предлагат храни, напитки и други сувенири.