Източна Европа регистрира ръст на туристите през последните години благодарение на невероятния успех на сериала на HBO Игра на тронове.

В полезрението на феновете влязоха дестивации, като Дубровник, Сплит и Стон в Хърватия.

Освен многото красиви градове, служили за декор при заснемането на известни филми и предавания, Източна Европа се гордее и с богато историческо наследство.

В сравнение с пътуванията до много по-известните й западни колеги, посещението на тази част от света е и много по-евтино.

Ако планирате да се отправите на приключение в този район на Стария континент, ето няколко места, които трябва да добавите към маршрута си:

8. Дубровник, Хърватия

Този омагьосващ средновековен град ще ви очарова от момента, в който за първи път видите величествените му заливи и очарователни крепости стени. Те са построени върху варовикови скали с изглед към Адриатическо море, а Старият град е изпълнен с калдъръмени улички и барокови сгради.

7. Тунел на любовта, Украйна

Очарователен естествен тунел в малкото градче Клевен в Украйна кара хората да вярват в любовта. Той прилича на портал към тайна градина. Тунелът е с дължина седем километра, а през него три пъти на ден минава влак.

Много туристи и фотографи идват тук за красиви кадри, които са различни през пролетта, лятото, есента и зимата.

6. Вилнюс, Литва

Този примамлив град е столицата на Литва и е дом на много средновековни, готически и барокови сгради. Старият град е част от списъка на ЮНЕСКО със световно наследство и разполага с много кафенета и ресторанти на открито, от които можете да наблюдавате околните исторически съкровища.

Църквата „Света Анна“ се отличава с внушителна готическа архитектура с барокони нотки. Музеят на КГБ, разположен във Вилнюс, е мястото, на което туристите могат да видят Музея на жертвите на геноцида и бившия затвор на КГБ.

Шест европейски държави, които вече не съществуватТяхната следа в историята обаче остава

5. Сигишоара, Румъния

Сигишоара е очарователен град, разположен в историческата област Трансилвания в Румъния. Историята му датира от 1100-те години, което го прави идеалното място за любителите на историята.

Малкият град със своите древни църкви и стар център прилича много на онези, които се описват в приказките. Той е част от списъка на ЮНЕСКО със световно наследство. Това е родното място на Влад Цепеш, по-известен в историята като граф Дракула.

4. Благай, Босна и Херцеговина

Разположен в близост до Мостар, Благай е старомодно малко селце, идеално за тези, които търсят спокойствие. Известен е със своя дервишки манастир, който се намира в подножието на скала край водите на хипнотизираща река, която сякаш изтича от подножието на планината.

Манастирът е основан по време на разцвета на Османската империя преди около 600 години. Многобройни ресторанти се редят отстрани на реката, в които можете да се насладите на местната кухня и на спокойната атмосфера.

3. Замък Бран, Румъния

Това е най-известният замък в Румъния и дом на прословутия влашки принц Влад Цепеш, или граф Дракула. Смята се, че Брам Стокър го е използвал като вдъхновение за романа си. Тази очарователна средновековна структура се намира на върха на 200-метрова скала в Трансилванските Алпи.

Тази готическа крепост има огромно историческо значение и мистериозно зловеща привлекателност. Това е една от най-ценните туристически атракции в Румъния.

2. Пещерни манастири, Молдова

В цяла Молдова има няколко очарователни пещерни манастира, ръчно издълбани във варовиковите скали. Много учени вярват, че някаква част от тях все още не са открити. Сред най-известните в Молдова са Типова (област Резина), Сахарна (област Резина), Бутучени (област Орхей), Япца (област Флорести), Косаути (област Сорока), Каларасеука (област Окнита), Моловата (област Дубасари) и Сорока.

Издълбани отстрани на скалите, тези манастири са с изглед към огромни водни обекти, съставени от вътрешни камери и свързани помежду си. Повечето от тези интригуващи структури датират от 11 век.

1. Талин, Естония

Талин е един от най-красивите, но недооценени градове в Европа. Красивите църковни камбанарии и очарователният средновековен Стар град го правят идеална дестинация за туристи, които са уморени от други по-популярни и скъпи дестинации.

Талин е дом на Kalamaja - очарователно рибарско село, което се отличава с най-голямото пристанище в Естония, и Стария град с красивите калдъръмени улички, обсипани с малки магазинчета.