Федералните и щатски разследващи органи подготвят антимонополни обвинения срещу Facebook, с които ще бъдат оспорени придобиванията на Instagram и WhatsApp, които, според властите, не са оставили на потребителите много други алтернативи на екосистемата на Facebook, информира Washington Post.

Това може да се окаже най-сериозното регулаторно препятствие в историята на социалната мрежа, според Forbes.

Главни щатски прокурори и щатската Федерална търговска комисия (FTC) проверяват дали двойното придобиване е довело до предоставянето на по-лоша услуга и е намаляване на защитата на данните на потребителите, отколкото ако WhatsApp и Instagram бяха останали независими.

Съдебните документи все още не са финализирани, но прокурорите от близо 40 щата, предвождани от главния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс, се готвят да заведат дело в началото на декември.

От FTC са пред завършване на своето разследване и искат да си сътрудничат с местните власти.

Facebook заплашва с изтегляне от ЕвропаИрландската комисия за защита на данните реши миналия месец, че Facebook не трябва да „прехвърля“ частни данни на своите потребители от Европейския съюз в САЩ, а да ги съхранява на сървъри в ЕС, от страх, че данните ще бъдат наблюдавани от САЩ

От Facebook са се опитвали публично да отхвърлят твърденията, че двете придобивания са навредили на конкуренцията. През юли главният изпълнителен директор Марк Закърбърг заяви пред Конгреса, че придобиването на Instagram и WhatsApp е позволило на двете услуги да се разраснат и да успяват, благодарение на инвестициите на Facebook.

Вътрешни имейли на Закърбърг обаче показват, че преди сделката той е считал Instagram за конкурентна заплаха. Това, според мнозина, е доказателство, че придобиването на Instagram е било опит от страна на Facebook да се предпази от конкуренция.

“Съгласно щатските закони, да придобиваш компании, които смяташ за конкурентна заплаха, е углавно престъпление. Затова Закърбърг е действал по незаконен начин при придобиването на Instagram, ” казва през миналата година преподавателят по право в Колумбийския университет Тим Ву.

“Instagram беше най-опасната компания за Facebook ... по две причини: Първо, тя беше много по-силна на мобилна версия и второ, беше по-добра в споделянето на снимки. Както някои беше казал, по онова време Instagram беше Ахилесовата пета на Facebook.”

През септември компанията започна да пуска функция, която позволява на потребителите на Facebook да изпращат директни съобщения на потребители в Instagram и обратното, което беше първата крачка от амбициозния й план да обедини чат системите в различните си платформи, в това число и в WhatsApp.

През септември Facebook също така започна да тества общ център, който да контролира логването и други дейности във Facebook, Instagram и Messenger от единична платформа.

Опитите на Facebook да интегрира услугите си породиха притеснения у законодателите по света, тъй като разделянето на компанията може да стане по-трудно, ако услугите й са силно интегрирани.