Може да ви е трудно да повярвате, но 2020 г. ни донесе и някои страхотни неща.

Нека вземем за пример това очарователно създание от снимките по-долу.

Докато анализират генетичния състав на голямата летяща торбеста катерица - невероятно очарователно нощно животно, родом от Австралия, местните учени откриват, че представителите на това същество, всъщност, се делят на три различни вида.

Животното не е признато за отделен вид в продължение на 228 години, разказва BoredPanda.

От години учените забелязват, че някои големи торбести летящи катерици изглеждат доста различни едни от други.

„От известно време се спекулира, че има повече от един вид от тях, но сега имаме ДНК доказателства. Това променя целия начин, по който мислим за вида“, казва докторантът от университета Джеймс Кук Дениз Макгрегър.

След анализ на ДНК австралийски изследователи стигат до заключението, че всъщност има три различни вида големи летящи торбести катерици.

„Тази година Австралия преживя тежък сезон на пожари, което доведе до невероятно голяма загуба на местообитания и животни.

В резултат на това се засили фокусът върху генетичното разнообразие и структурата на видовете, за да се защити устойчивостта им при климатичните промени“, казва д-р Кара Янгентоб от Австралийския национален университет.

Люспеницата - животното, което зарази човека с коронавирусВъпреки че не е известно откъде точно произхожда коронавирусът, който зарази десетки хиляди в световен мащаб, изследователите предполагат, че животното, което е негов „междинен гостоприемник“, е люспеницата, според The ​​New York Times.

„Разделянето на голямата летяща торбеста катерица на множество видове намалява широкото й разпространение, увеличавайки опасенията за опазването й и подчертавайки липсата на информация за другите видево“, добавя тя.