На днешното заседание на Министерски съвет е приета нова мярка в помощ на затворените бизнеси.

Работещите в тези фирми, които са осигурени на 8-часов работен ден, ще могат да разчитат на 24 лева на ден, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на днешния брифинг на Националния оперативен щаб, на който беше обявен локдаун в страната до 21 декември.

"Това беше много трудно решение с много компромиси от страна на всички колеги. Ще се постараем в следващите три седмици да продължим с всички мерки за подкрепа и никой, който има нужда от помощ, да не бъде оставен сам", заяви Сачева.

Тя заяви, че в петък на страницата на Агенцията по заетостта ще бъдат публикувани всички условия и необходими документи по новата мярка. По нея ще може да се кандидатства още от понеделник, като помощта ще се изплаща директно по банковите сметки на служителите.

Работодателите ще трябва да предоставят списък на работниците, които ще бъдат пуснати в неплатен отпуск.

"По тази мярка са отделени 50 милиона лева по линия на оперативна програма Развитие на човешките ресурси, които ще са достатъчни за около 50 000 души. А всички мерки, които бяха приети днес, засягат 356 00 души. Обезпечаването на тези схеми за подкрепа ще струва между 350 и 400 милиона лева, но ако се наложи, той ще бъде увеличен", заяви Сачева.

Продължават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа за карантинираните.

"За родителите, които ще трява да гледат децата си в този период, има нова програма, която приехме. Бяха променени и критериите за достъпа до нея. Средният доход на член от семейството трябва да бъде 915 лева и родителите, които са в неплатен отпуск, могат да ползват тази помощ.

Наясно сме, че това няма да достигне доходите, които много от тях получават, но това е помощта, която можем да осигурим веднага за тези три седмици до 21 декември", каза още социалният министър.

Тя припомни, че Агенцията по заетостта е в готовност и за схемата с осигуряване на детегледачки за работещите родители.

Продължава и мярката за изплащане по 1000 лева допънително на всички медицински сепциалисти, които работят на първа линия. До момента са изплатени над 59 хиляди възнаграждения и са обхванати поти 18 000 лекари и медицински специалисти. Ще продължи и подкрепата за общопрактикуващите лекари, заяви още Сачева.

Навалица в моловете преди гласуването на новите меркиКазаха ни да сваляме масово цените и да стоим, докато има клиенти. Каквото можем, да продадем до петък, заяви продавачка в един от столичните молове

"Постигнахме много тежък баланс между свободата в икономическия живот и строгостта на противоепидемичните мерки по международните стандарти. Този баланс показа, че към момента тези мерки ще работят само три седмици и това обещаваме на бизнеса.

Сектор Търговия остава изцяло отворен, с което гарантираме доставките, производството и промишлеността, с изключение на работата на моловете", заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

По думите му се работи за максимално бързо изплащане на компенсации за затворените бизнеси. Той заяви, че мерките се обсъждат и с работодателските организации. Компансациите ще се изплащат или на база на фиксираните разходи на компаниите, или върху определен процент от оборота.

"Това, върху което работим, е да освободим 165 милиона лева наличен ресурс по оперативна програма Иновации и конкурентоспособност, които да бъдат използвани за новите механизми за подкрепа", заяви Борисов. По думите му тези мерки ще бъдат съгласувани в следващите дни с представителите на бизнеса.

"Получих информация от Българската банка за развитие, че днес е дошла чаканата от две седмици нотификация от Европейската комисия за анексирането на договорите с партньорските банки. Дейността на ББР по отношение на подпомагането на бизнеса с преференциални кредити ще бъде разширена", каза още министърът на икономиката.

Всички малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват за такива заеми с облекчени условия до 1 млн. лв., а големите компании - до 2 милиона лева.