Зимата е времето на кратките дни и дългите нощи. Затова не е случайно, че много хора се чувстват постоянно уморени, нямат енергия и изпадат в депресия.

Всичко това се дължи на нашия вътрешен часовник (циркаден ритъм), който управлява цикъла сън-събуждане и влияе на енергийните върхове и спадове през деня.

Той ни е заложен генетично и в голяма степен определя дали сме чучулиги или сови.

Чучулигите се будят рано и са най-активни преди обяд, докато совите разгръщат пълния си потенциал и са най-работоспособни късно през деня.

И ако за първите ставането сутрин не е проблем, вторите трябва да си наложат някои правила, за да бъдат в кондиция.

Ето няколко начина, с които да започват деня си по-свежо:

Дръпнете завесите

Естествената светлина, която настройва тялото към събуждане, се появява при изгрев слънце, така че дръпнете завесите и закусете, направете кратка тренировка или медитирайте близо до прозореца.

Още по-добре, излезте навън и се движете - в идеалния случай в часа след изгрев слънце.

Оправете леглото

Това е сигнал към мозъка, че денят вече е започнал и задава тон на деня ви. Според фън шуй, когато оправяте леглото си, създавате ред от хаоса.

Тренирайте

Упражненията карат кръвта ви да се раздвижи и ви правят физически и психически по-бдителни. Освен това са чудесен начин да събудите тялото си по естествен начин.

Направете си смути

Това е чудесен начин да засилите енергията си - особено след тренировка. Добавете фъстъчено масло за допълнителни ползи.

То е богато на протеини, мононенаситени мазнини и антиоксиданти, както и на хранителни вещества, като магнезий, фолиева киселина и витамин Е.

Вземете своята доза витамин D

Най-добрият начин да се заредите с този така важен витамин е като се излагате на слънце. Затова се възползвайте от следобедните слънчеви лъчи и правете кратки разходки.

Ако нямате възможност за излизане в тези часове, наблегнете на храните, богати на витамин D – мазни риби, червено месо, дроб, тофу, зърнени закуски.