Цената на медта на Лондонската стокова борса достигна най-високите си нива за последните 7 години на фона на опасенията на инвеститорите от свиване на предлагането, пише Bloomberg.

Металът е на път да запише пето поредно седмично повишение, подкрепен от надеждите за постепенно възстановяване на търсенето след кризата, предизвикана от COVID-19. В Китай потреблението вече се върна почти на предкризисните си нива, като очакванията на експертите са това да се случи и в останалите развити икономики.

"В момента условията за поскъпване на металите са много добри", смята изпълнителният директор на чилийската минна компания Antofagasta Иван Ариагада. По думите му догодина на пазара на медта се очаква известен дефицит на предлагането.

Напредъкът в разработката на ваксините срещу COVID-19 дава надежди за ускоряване на глобалния икономически растеж.

Конкретно в случая с медта, която се използва широко в инфраструктурата, свързана с алтернативните енерегийни източници, "зелените" политики, прилагани от все повече държави, също оказват сериозна подкрепа на цените.

Ценният метал поскъпна с още около процент тази сутрин до ниво от 7 750 долара за тон, което е най-високото от март 2013 година насам.