Гигантът в сферата на онлайн търговията Wish по всяка вероятност ще е последното първично публично предлагане (IPO) в САЩ за тази година, което ще бъде оценено на повече от 1 млрд. долара.

Компанията продаде 46 млн. акции по 24 долара, което ще й донесе 1.1 млрд. долара свеж ресурс.

Wish в момента се оценява на около 17 млрд. долара.

Компанията отчете загуба от 176 млн. долара при продажби от 1.7 млрд. долара за първите девет месеца на 2020 г., в сравнение с отрицателен финансов резултат от 5 млн. долара при продажби от 1.3 млрд. долара за същия период на 2019 г.

IPO-то на Wish е 31-то в САЩ, което набира повече от 1 млрд. долара тази година, според данни на Bloomberg.

През изминалата седмица DoorDash успя да набере 3.14 млрд. долара, като книжата поскъпнаха с 86% в първия ден на вторичната търговия.

От своя страна, Airbnb набра 3.83 млрд. долара, като в сумата се включва и опцията за допъллнително предлагане на акции от страна на инвестиционните банки, подпомагащи предлагането. Книжата на компанията добавиха близо 113% в първия си ден.

Заедно с Wish, първичните публични предлагания в САЩ успяха да съберат над 20 млрд. долара само през декември. Сумата за цялата 2020 г. до момента възлиза на 174 млрд. долара, което е нова рекордна стойност.

Wish предлага 150 млн. продукти от Китай на своя сайт, като месечните му активни потребилите са повече от 100 млн. души.