За първи път в историята си UNICEF стартира спешна кампания във Великобритания, предава Sky News.

Благотворителният фонд на ООН по принцип се занимава с осигуряване на прехрана и лекарства за децата от бедните държави, но в резултат на пандемията се налага да се отпускат помощи и за затруднените семейства и сираците в развитите държави.

Организацията сравнява ефектите от COVID-19 със ситуацията след Втората световна война.

От началото на първата карантина през март броят на домакинствата в затруднено материално положение на Острова се е увеличил драстично, като някои от тях се затрудняват дори в осигуряването на прехраната.

Проучване на британската благотворителна организация Food Foundation, проведено през май тази година, показва, че около 2.4 милиона деца, или 17% от всички, живеят в условия на несигурна прехрана.

През октомври броят на децата, регистрирани в списъците за безплатна доставка на храна от училищата, се е увеличил с 900 000.

Фондът за осигуряване на тези доставки е получил безвъзмездно финансиране от UNICEF на стойност 25 000 паунда (27 740 евро). Средствата ще се използват за доставка на храна за хиляди семейства в Южен Лондон по време на празничните дни около Коледа и Нова година.

В продължение на повече от 70 години UNICEF е работила за подпомагане на уязвимите деца в 190 държави по целия свят. Великобритания обаче попада в списъка за първи път.

Подобна тенденция се наблюдава и в Съединените щати, където търсенето на храна от т. нар. хранителни банки се повишава драстично в много региони на страната, включително и в най-големите градове, пише BBC.

Според последните проучвания един от всеки осем американци е изпитвал недостиг на хранителни продукти през ноември. Около 26 милиона души, или 12% от населението, са регистрирали дефицит в хранителните си запаси.

В сравнение с миналата година, несигурността по отношение на прехраната се е удвоила, достигайки най-високите си нива от 1998 г. насам.

Гладът ще убие повече хора от COVID-19 тази годинаСветът се намира в навечерието на безпрецедентна хранителна криза

Гладът не е нещо ново - дори и в най-голямата световна икономика, но негативният ефект на пандемията от COVID-19 е огромен, смятат експертите.

От началото на ноември благотворителната организация Loudoun Hunger Relief, базирана във Вирджиния, недалеч от популярното голф игрище на президента Доналд Тръмп, където по принцип недохранването е на едно от най-ниските равнища в цялата страна, е осигурявала доставки за между 750 и 1100 домакинства.

Това е увеличение с 225%, в сравнение с нивата отпреди пандемията. Според изпълнителния директор на организацията Дженифър Монтгомъри за хранителни помощи са кандидатствали хора, които никога преди това не са имали нужда от такива.

Хранителната банка в Сан Франциско и Марин, която оперира в един от най-богатите американски региони, е доставяла на 60 000 домакинства през последния месец, което е близо два пъти повече, отколкото преди пандемията.

До началото на тази година основната част от клиентите на хранителните банки бяха възрастните хора и безработните. Но в момента към тях се присъединяват и хора от различни социални и професионални групи, засегнати по един или друг начин от пандемията.

Основните причини за завръщането на глада в развитите държави са икономически и се дължат на загубата на стотици хиляди работни места в резултат на мерките, взети против разпространението на коронавируса.

Семействата с деца обаче са най-тежко засегнати. Фактът, че те са принудени да прекарват повече време у дома, увеличава разходите за храна, отопление и много от останалите битови разходи. При нормални обстоятелства прехраната им се осигурява от училищата и детските градини, които посещават.

Според експертите, цитирани от BBC, ако Конгресът на САЩ в най-скоро време не стигне до компромисно решение и не отпусне новата серия от икономически стимули и социални помощи за бедстващите домакинства, ситуацията може да излезе извън контрол.

Много от тези хора нямат абсолютно никакъв достъп до финансови резерви или възможности за кредитиране. За тях гладът може да се превърне в ежедневие, което би имало катастрофални социални последствия.