В кой момент една улица престава да бъде улица?

Според Книгата на рекордите на Гинес най-тясната улица в света се намира в стария град Ройтлинген, Германия.

Това, всъщност, е тясна алея, наречена Spreuerhofstraße, виеща се между два реда къщи.

„Улицата“ е широка само 31 сантиметра в най-тясната си точка, а средната й ширина е 40 сантиметра. Тя не е и особено дълга - само 3.8 метра. Но тъй като се намира на общинска земя, хората от Ройтлинген настояват, че това е обществена улица.

На Spreuerhofstrasse няма какво толкова да се види. За да използва улицата, човек трябва да се промъква между две голи стени, а когато вали, улукът капе върху него.

Въпреки че множество туристи от Азия и Америка се стичат, за да огледат алеята, посетителите не се насърчават да се промъкват през цепнатината, тъй като има голяма вероятност да заседнат.

Всеки, който е висок над 1.8 метра, трябва да се наведе, за да премине. Някои местни жители пък проверяват дали са качили някое и друго кило, минавайки през Spreuerhofstrasse, посочва Amusing Planet.

Какво е да живееш в Монако?Днес там живеят около 38 300 души, като всеки трети е милионер

Алеята е построена през 1727 г., след като районът е напълно унищожен при голям пожар през 1726 г. През 1820 г. тя е "повишена" от служител на кметството в обществена улица. През 2007 г. пък влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-тясната улица в света.

Вижте още няколко невероятно тесни улици, разположени в различни части на планетата:

Парламентарната улица

Това е улицата, която държи рекорда на Гинес преди Spreuerhofstrasse. Намира се в Ексетър, Англия. Дълга е 50 метра, а в най-широката си част се простира на приблизително 1.2 метра. В най-тясната е широка само 60 см.

Улицата свързва High Street с Waterbeer Lane и датира от 14 век. Наричана е Малката алея, преди да бъде преименувана през 1832 г.

Fan Tan Alley

Намира се във Виктория, Британска Колумбия, свързвайки Fisgard Avenue с Pandora Avenue. Това е най-тясната улица в Канада. На места тя е широка само 89 см.

Районът първоначално е хазартна зона с ресторанти, магазини и опиум свърталища. Днес това е туристическа дестинация с много малки магазини, бръснарница, художествена галерия, китайско кафене, апартаменти и офиси.

Mårten Trotzigs Gränd

Намира се в Gamla stan - стария град на Стокхолм, в Швеция. Улицата се спуска надолу по стълбище, за да достигне само 90 сантиметра ширина, което я прави най-тясната в града.

Кръстена е на търговеца Мартен Троциг, имигрирал в Стокхолм през 1581 г., купил имоти на улицата и отворил магазин там. По-късно той става един от най-богатите търговци в града.

Strada Sforii

Намира се близо до портата Șchei в град Брашов, Румъния. Първоначално е построена като алея за пожарникари, а за първи път се споменава в документи от 17 век.

Strada Sforii днес е туристическа атракция и място за срещи. Ширината й варира между 111 и 135 сантиметра, като е дълга 80 метра.