Азиатските акции и британският паунд поскъпват днес преди коледната пауза, след като Великобритания и ЕС се доближиха до сключването на търговска сделка, а инвеститорите залагаха на перспективите пред възстановяването на световната икономика.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.14%. Австралийският основен индекс бележи ръст от 0.57%, докато японският Nikkei добави 0.43%.

Китайският индекс на сините чипове нараства с минималните 0.02%, но акциите на гиганта в онлайн търговията Alibaba Group Holding Ltd поевтиняха с 6.28%, след като регулаторните органи в страната обявиха, че ще разследват компанията монополни практики.

Фючърсите на щатския индекс S&P500 бележат ръст от 0.11%%.

Инвеститорите приветстваха новината, че Великобритания и ЕС са близо до сключването на сделка днес, която ще помогне за избягването на транспортен и пътнически хаос от двете страни на Ламанша.

Надеждите за допълнителни фискални разходи и очакванията, че ваксините срещу коронавирус ще се разпространяват по-масово през следващата година, също подкрепиха акциите.

Надеждите за сделка около брекзит дадоха импулс на британския паунд, който поскъпна с 0.3% до 1.3535 долара. Паундът запази позициите си спрямо еврото при 90.20 пенса.

Глобалният борсов индекс на MSCI бележи повишение от 0.1%, но измененията бяха ограничени в условията на ниски обеми на търговия.

Вчера щатският индекс Dow Jones записа повишение от 0.38%, а S&P 500 затвори с 0.07% нагоре.

Технологичният Nasdaq приключи сесията с понижение от 0.29%.

Изнесените вчера икономически данни показаха спад в броя на молбите за помощи при безработица и ръст в поръчките на дълготрайни стоки, както и понижение на потребителските разходи, намаляващи лични доходи.

Инвеститорите до голяма степен пренебрегнаха изказването на президента Доналд Тръмп, че проектозаконът за стимули на стойност близо 900 млрд. долара е “позор”, който той може да не подпише.

Фючърсите на щатския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха с 18 цента до 48.30 долара за барел, докато тези на брента бележат ръст от 20 цента до 51.40 долара.