Първите ваксини срещу COVID-19 пристигнаха малко преди 8:00 ч. тази сутрин в България. Пристигналите 9 750 дози от препарата на Pfizer и BioNtech са придружени от стриктни инструкции за безопасност, предава Българското национално радио.

Те ще се съхраняват в Националния център по заразни и паразитни болести.

На входа на НЦЗПБ на бул. „Янко Сакъзов“ в София пристигнаха два кашона с ваксината, която ще бъде поставена за защита от коронавируса.

Първите дози от ваксината на Pfizer и BioNtech, които от утре ще се поставят в няколко български града едновременно, са точно 9 750. Това означава, че с тях ще бъдат имунизирани по-малко от 5 000 души.

След нова година ще бъдат доставени още 52 000 дози.

Заради специалната технология на съхранение на тази ваксина бяха доставени фризери, откъдето необходимите дози ще бъдат изваждани часове преди имунизацията.

Това изисква и много точна организация на процеса на ваксиниране, което е доброволно и безплатно след информирано съгласие на всеки желаещ в амбулаторния лист, издаден от общопрактикуващия лекар след проведен преглед.

Кампанията за поставяне на ваксините започва утре едновременно във всички европейски страни.

В България най-напред се предвижда да бъдат ваксинирани медицинските работници, които са на първа линия в битката срещу COVID-19.

Полша иска да ваксинира по 3.4 милиона души месечноВаксинирането може да започне през януари, като точната дата зависи от производителите и доставките


Изготвен е национален имунизационен план, който определя реда, по който се организира ваксинирането – лекари, медицински сестри, стоматолози и фармацевти от първа линия са първите, които ще получат доза.

Ваксината на Pfizer и BioNtech срещу COVID-19 се казва Comirnaty.

Тя не трябва да се прилага на хора, алергични към активното вещество или към някои от съставките на ваксината.

Имунизационната кампания у нас ще се организира от регионалните здравни инспекции, а ваксините ще се слагат от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ и от регионални здравни инспекции, в специализирани структури на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, а също и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи.

Очаква се първият ваксиниран да бъде здравният министър проф. Костадин Ангелов.