Оптичните илюзии - независимо дали се изпълняват от илюзионист, при който уменията играят ключова роля, или се правят от хора, които са запознати с принципите на оптиката, позиционирането на камерата, цветовете и как всичко това работи заедно, са странно приятни за гледане.

Между другото, има цял конкурс, посветен на последния тип илюзии, много подходящо наречен "Най-добра илюзия на годината", в който победителите за 2020 г. бяха обявени наскоро.

Конкурсът „Илюзия на годината“ е ежегодно състезание, организирано от Neural Correlate Society, което има за цел да откроява илюзии и възприятия, създадени чрез изобретателност.

Освен забавно, оптичното "магьосничество" също така допринася за изучаването на илюзиите с цел по-добро разбиране на сензорното възприятие и много офталмологични и неврологични заболявания.

Ще успеете ли да откриете животното на тези снимки?За някои животни изкуството на камуфлажа е просто нещо, с което са родени

За илюзия на 2020 година беше обявено 3D изображение на стълбите на Шрьодер. Това е известна оптична илюзия от немския естествовед Хайнрих Г. Ф. Шрьодер.

3D моделът, използван в нея, е изработен от Кокичи Сугихара от университета Мейджи в Токио, Япония. Това е едно от онези изображения, които имат две интерпретации.

Самият конкурс се състои от три етапа: подаване на кандидатури, избор на Топ 10 финалисти и избор на Топ 3 победители. Съдийска комисия разглежда всички предложения, за да селектира десет от най-добрите, а след това избира и тримата големи победители, които получават парични награди.

На второто място се класира илюзия с кенче Coca-Cola и фалшиво огледало. Тя е дело на Мат Причард от Обединеното кралство.

Що се отнася до номер 3, илюзията е създадена от Даниел Маарлевелд от Холандия, разказва Bored Panda.