Малайзия - тази автентична мултикултурна държава, заслужава вашето внимание, защото притежава уникални характеристики, които не могат да бъдат намерени никъде другаде по света.

Вижте най-интересните факти за Малайзия и нейните жители, съобрани от Bright Side:

На летището в Куала Лумпур има истинска дъждовна гора

Малайзия започва да ви изумява, веднага след като направите първите си стъпки в страната: можете да се разходите през истинска тропическа гора на международното летище Куала Лумпур.

По време на строителството на съопъжението решено да се запази ​​част от природата в оригиналния й вид и сега пътниците могат да се разходят в джунгла, докато чакат полетите си.

Най-голямото кръгово кръстовище в света се намира в Малайзия

То е разположено в Путраджая и е с диаметър около 3.5 км.

Повече от 450 000 души преминават границата между Малайзия и Сингапур всеки ден

Някои малайзийци пътуват до съседната държава по работа, поради което границата между Сингапур и Малайзия е една от най-натоварените в света.

Бившият крал на Малайзия Мохамед V се ожени за руска кралица на красотата и слезе от трона

Оксана Воеводина печели титлата „Мис Москва“ през 2015 г., а няколко години по-късно тя среща с Мохамед, който по това време е султан на Келантан. Скоро става крал.

През 2018 г. Оксана приема исляма и става съпруга на краля. Двойката обаче се развежда със скандал на следващата година. В момента Оксана отглежда сина им.

Бивша Мис Москва прие исляма и се омъжи за краля на Малайзия25-годишната лекарска дъщеря, която печели титлата Мис Москва през 2015 г., преди това работеше като модел в Китай и Тайланд

Малайзийците обичат филмите на ужасите

Най-касовите филми в историята на малайзийската филмова индустрия са два филма на ужасите за зомбита и духове. Страната продуцира рекорден брой подобни филмови ленти

Забранено е да се показват подмишници по телевизията

В мюсюлманските държави, каквато е Малайзия, е забранено да се показват интимни части от женско тяло. В Малайзия тези части включват подмишниците. Освен това е забранено рекламирането на адвокатски и лекарски услуги, както и на контрацептиви.

Ще ви глобят, ако пеете Despacito

В текста й има стихове, които се смятат за твърде предизвикателни, съдържащи много ясни намеци за връзката между половете, а това е неприемливо в мюсюлманска държава.

Тази цензура се разпростира и върху песни на Мадона, Лейди Гага и много други изпълнители. Забранени са и филми, и карикатури, съдържащи сцени на насилие и съдържание за възрастни.

Имат състезания за приготвяне на чай

Любимата напитка на малайзийците се нарича Teh Tarik. Това е чай с мляко, който се прелива умело от една кана в друга, за да се създаде пяна отгоре. Изпълнението е толкова грандиозно, че понякога приготвянето на чай се превръща в състезание.

Понякога Teh Tarik се изсипва в найлонови торбички, откъдето се пие със сламка.

В Малайзия живее най-малката мечка в света

Слънчевата мечка тежи само между 24 и 65 кг и е висока не повече от 1.4 м. Козината й е къса, твърда и гладка. Храни се с буболечки и плодове, а понякога преследва птици и влечуги.

Малайзия е дом и на бинтуронга, известен още като мечка. Бозайникът обаче не е свързано с тези животни. Бинтуронгите често влизат в домовете на хората, търсейки храна и не проявяват агресия като цяло, поради което е лесно да ги укротите. Обаче те не са много добри домашни любимци, защото не могат да контролират уринирането си.

Име на новороденото бебе избира петел

В Малайзия има традиция децата да се кръшават на починали членове на семейството. Родителите избират няколко подходящи имена и приготвят няколко оризови топки - всяка отговаряща на конкретно име. Топката, която бойният петел избере (manok tawai) първа, е името на детето.

В щата Саравак има традиция да се наричат ​​всички деца, на които все още не са избрани имена, ulat, което означава „червей“. Бебетата, родени след 2006 г., не носят имена на плодове, зеленчуци, цветове, насекоми, животни, демони, номера или японски коли. Те са забранени на правителствено ниво.

Младоженците не могат да използват банята 3 дни след сватбата

В общността Тудонг в Малайзия на младоженците не е позволено да използват банята цели 3 дни след сватбата. Двойката се наблюдава, като й се разрешават минимални количества храна и напитки. Ако обичаят не бъде спазен, се смята, че това ще донесе лош късмет.

Жената не трябва да напуска дома си повече от месец след раждането

Малайските жени не могат да напускат дома си 30 до 45 дни след раждането. През това време само членовете на семейството могат да виждат майката и бебето. Също така на жената е забранено да мие косата си, въпреки че на някои жени им е позволена билкова вана.

Има пещера, в които се събират ядливи птичи гнезда

Пещерите Гомантонг в щата Сабах са едно от най-известните места, на които се събират ядливи птичи гнезда. Те се използват в супи доста често. Бързолетите правят гнезда от слюнката си. По време на процеса на готвене гнездата се разтварят и създават желатинова текстура за супата.Те могат да бъдат черни (с примеси) и бели (чисти).

През 90-те години производството на птичи гнезда се превърна в индустрия, така че бяха построени специални конструкции за птиците. Но в пещерите Гомантонг този деликатес все още се събира по традиционния начин.

Два пъти в годината, само след като малките напуснат гнездото, лицензирани колекционери с ратанови стълби влизат в пещерите, за да съберат реколтата.