Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс e най-големият индивидуален собственик на земеделска земя в САЩ с притежавани 242 000 акра (979 340 декара).

Гейтс, който е четвъртият най-богат човек в света с лично състояние, оценявано на близо 121 млрд. долара, и неговата съпруга Мелинда притежават внушителен портфейл от земеделска земя, която се простира в 18 щата, според The Land Report.

Най-големите площи, които семейство Гейтс притежава, са в Луизиана (279 520 декара), Арканзас (193 950 декара) и Небраска (83 300 декара).

Земеделската земя е притежавана пряко и чрез инвестиционната компания Cascade Investments.

С помощта именно на Cascade Investment по-голяма част от земеделската земя, която Гейтс притежава в Аризона, ще бъде превърната в ново предградие с 80 000 жилища, 13 750 декара отворени пространства и 1 900 декара площи за училища, информира Arizona Republic през 2017 г.

Притежанието на толкова много земеделска земя от страна на семейство Гейтс не е толкова изненадващо. През 2017 г. фондацията на Бил и Мелинда Гейтс дари се ангажира с дарение от 300 млн. долара за период от три години, с които да бъдат подпомогнати фермерите с ниски доходи в Азия и Африка при адаптацията им към климатичните промени.

Бил Гейтс: Има нещо, което може да е по-лошо от пандемията от COVID-19Милиардерът вижда нова криза на хоризонта

На следващата година фондацията обяви, че ще инвестира 40 млн. долара в проучвания във връзка с отглеждането на пилета, които снасят по-качествени яйца, и на крави, които дават повече мляко, във ферми в Южна Азия и Африка.

Вторият най-голям собственик на земеделска земя в САЩ е фамилията Офът, която има дълга традиция в селското стопанство, датираща от 1964 г., и притежава 769 000 декара, информира Business Insider.

Стюърт и Линда Резник, съоснователи на инвестиционната компания The Wonderful Company, също притежават 769 000 декара земеделска земя в САЩ.

Въпреки че е най-големият собственик на земеделска земя в САЩ, Гейтс далече не е най-големият земевладелец в страната. Според данните на The Land за най-големите земевладелци в страната от 2019 г. милиардерът Джон Малоун заема първото място с 8.9 млн. декара земя.