В Исландия се надига бунт на местни рибари срещу британският милиардер Джим Ратклиф, след като стана ясно, че той е купил големи части от девствената пустош в страната, за да си осигури право на риболов там.

Данни от британската холдингова компания, която движи делата му в Исландия разкриват, че той е похарчил 36.2 млн. паунда (40.7 млн. евро) за ферми в Исландия от 2016 г. като част от проекта си за съхранение на Северноамериканската сьомга.

Нови законодателни промени, прието след като мнозина в страната изразиха опасения относно разходите на Ратклиф, означават, че на него може да му бъде забранено да купува още земя в Исландия.

68-годишният Ратклиф, който е петият най-богат човек във Великобритания с лично състояние оценявано на 12.2 млрд. паунда (13.7 млрд. евро) сега притежава изцяло или частично 39 исландски ферми.

Това включва и земя в близост до река Хофса, където на младини е ловил риба английският престолонаследник принц Чарлз.

Най-богатият британец се мести в Монако, където няма данъциГлавният изпълнителен директор на Ineos - сър Джим Ратклиф, ще се премести в Монако, за да спести част от данъците върху състоянието си в размер на 21 млрд. долара

Ратклиф също така притежава права за риболов в четири други основни реки североизточната част на Исландия.

Ратклиф, който бе един от основните поддръжници на брекзит, но сега живее в Монако, е главен изпълнителен директор и мажоритарен собственик на нефтохимичния гигант Ineos.

Според исландската финансова журналистка Сигрун Давидсдотир има липса на прозрачност за направените покупки от фермери, които обитават земите от поколения.

„Ратклиф сега е най-големите частен земевладелец в Исландия и то с голяма преднина пред всички останали. Той няма връзки с общността и това породи много опасения относно бъдещото ползване на земята. Нашите реки са ценен актив и за тях се полагат добри грижи, така че това, което Ратклиф предлага е добро, но не е от съществено важно значение и означава, че фермерите губят контрол над земята, реките и печалбите от правото за риболов“, казва Давидсдотир

Законодателните промени, които бяха приети през юли, са насочени към ограничаване на покупките на земя и според тях всеки, който притежава 10 000 хектара или повече, трябва да получи специално одобрение от правителството, за да купи още земя.