Колкото по-интелигентна е жената, толкова по-вероятно е тя да остане без деца, сочат данните от проучване.

Въпреки че не сме напълно съгласни с това, не може да се отрече, че броят на жените, които избират да нямат деца, се увеличава.

Bright Side подбра възможните причини за тази възходяща тенденция.

Майките по-трудно си намират работа
Майките се сблъскват с многобройни пречки, когато става въпрос за работа. Те получават по-малко пари и са възприемани като по-малко компетентни. За разлика от тях, мъжете не страдат от сериозни пречки в професионалното си развитие, след като станат бащи.

Родителите боледуват по-често
Не само майките, но и родителите като цяло, са по-склонни да се разболяват, в сравнение с тези, които нямат деца. Разултатите от проучване сочат, че родителите са изложени три пъти по-често на заболявания. Смята се, че раждането на дете намалява живота на жената с 95 седмици.

Появата на деца прави брака твърде стресиращ
Щастливият брак се нуждае от сериозна работа по принцип, а появата на деца може да добави още напрежение към връзката. Експерти смятат, че след като станат родители, нивото на удовлетвореност намалява между партньорите, което често ги кара да се отдалечават един от друг.

Липсата на деца е полезна за околната среда
Изборът да нямате деца може да е добър за планетата. Един човек по-малко означава спад на нивото на въглероден диоксид в атмосферата с 58.6 метрични тона.

Недостатъците на това решение
Животът без деца може да означава повече независимост и по-малко стрес, но никога няма да изпитате онези чувства, определяни от родителите като най-щастливите на света. Ако погледнем по-практично на нещата, няма да има кой да се грижи за вас в напреднала възраст.

Без значение дали искате да имате деца или не, изберете този път, който смятате за подходящ за вас. Не позволявайте това, което казват и смятат другите, да замъглява преценката ви.