Оптимизмът, че новите ваксини ще поставят пандемията под контрол и ще позволят да се възобнови икономическата активност, съчетана със стимули в големите икономики, увеличава прогнозата за глобалния растеж тази година до 5.5%. Това се посочва в актуализираната икономическа прогноза на Международния валутен фонд.

Ръстът на новозаразените с COVID-19 в Европа обаче влошава перспективите за възстановяването на Стария континент. Това е и основната причина, поради която МВФ понижава очакванията си за икономическия растеж в еврозоната.

Според актуализираната прогноза БВП в еврозоната ще се увеличи с 4.2% тази година, което е с цял пункт по-ниско от прогнозираното през октомври.

Икономиките на Германия, Франция, Италия и Испания ще понесат тежки удари, което, според МВФ, е довело до намаляване на активността към края на 2020 г. Очаква се забавянето да продължи и в началото на 2021 г. на фона на нарастващите инфекции и подновяването на локдауните. В Европа, където правителствата предприеха нови ограничения и дори вечерен час на фона на нарастващите случаи, както и заради появата на новия по-заразен щам, ревизирането прогнозите за растежа в низходяща посока е очаквано, отбелязват от МВФ.

Въпреки че според финансовата институция сделката на Лондон за излизане от Европейския съюз в последния момент е предотвратила ключовия риск за перспективите, фондът намалява прогнозата си и за Великобритания.

Повишаването на растежа след 3.5-процентното свиване на БВП в световен мащаб през 2020 г. отразява “очакванията за засилване на дейността, задвижвана от ваксините, по-късно през годината и позитивното развитие на политическата ситуация в няколко големи икономики, като САЩ и Япония", посочва МВФ.

Фондът очаква растежът в Съединените щати да бъде с цели два пункта по-висок от прогнозираните досега до 5.5%, което е най-силният темп от 1984 г. МВФ прогнозира, че в Китай ръстът ще е 8,8%. Но базираният във Вашингтон кредитор предупреди, че перспективите са породени от “изключителна несигурност” и са необходими повече действия за предотвратяване на трайни щети.

„Остава да се направи още много в сферата на здравеопазването и икономическата политика, за да се ограничат постоянните щети от тежкото свиване през 2020 г. и да се осигури устойчиво възстановяване“, отбелязва МВФ.

Кризата, предизвикана от COVID-19, е причинила сериозни щети, заявява главният икономист на МВФ Гита Гопинат.

„При 22 трилиона долара в момента, прогнозната кумулативна загуба на продукция през 2020 до 2025 г. спрямо прогнозните нива преди пандемията, остава значителна“, каза Гопинат

Нарастващите инфекции в някои страни, включително с новите варианти на COVID-19, които доведоха до нови локдауни, както и логистичните проблеми с разпространението на ваксините, представляват “важни контрапункти на благоприятните новини”, се казва още в доклада.

И дори при постигане на заложените цели за растежа, много икономики няма да се възстановят до предпандемичните си нива тази година, смятат експертите на МВФ. Институцията призовава държавите да продължат да увеличават публичните разходи, за да окажат подкрепа на икономическото възстановяване.