Цената на златото продължи своя спад, след като вчера от Федералния резерв оставиха лихвите непроменени и запазиха настоящия темп на покупки на облигации.

Това, от своя страна, подкрепи щатския долар, за сметка на благородния метал, който е на път да отчете най-лошия старт на годината от десетилетие.

От Фед потвърдиха, че ще запазят темпа на покупки на облигации на 120 млрд. долара месечно, като това ниво ще остане непроменено, докато не се постигнат поставените цели за заетостта и инфлацията.

Златото отчита спад от 3% през този месец, което е най-слабото му представяне от началото на 2011 г.

Оптимистичният тон относно ваксинацията срещу COVID-19 предполага силно възстановяване на икономиката през втората половина на годината. Това подтикна инвеститорите да стоят далеч от златото, поне докато поскъпването на щатския долар не спре.

Консолидационната фаза за цената на златото също продължава с пълна сила, като бичият сценарий за метала остава в сила, ако цената остане на нива от над 1800 долара за тройунция през следващите няколко седмици.

Пазарът на суровини през 2021 г.: Какво да очаквамеКак да инвестираме в суровини?

Спот цената на златото се понижи с 0.4%, до 1837.02 долара за унция, след като загуби 0.4 на сто и по време на вчерашния ден.

Цените на останалите метали – сребро, паладий и платина, също отчетоха понижения, информира Bloomberg.

Припомняме, че през 2020 г. златото поскъпна с над 31%, което беше най-силното му представяне от 2008 г. насам.