Ryanair Holdings Plc. обяви загуба от 306 млн. евро за третото тримесечие на 2020 г., което за компанията завършва на 31 декември 2020 г. Базираната в Дъблин авиокомпания информира, че е превозила едва 1.9 млн. души в периода от октомври до декември, което е с 83% по-малко спрямо година по-рано.

Общите загуби за цялата финансова година, завършваща през март, се очаква да възлязат на 1.1 млрд. долара (950 млн. евро).

От компанията се надяват на скок на пътуванията през лятото на фона на започналата ваксинация против вируса.

Очакваме пътуванията да се възстановят на 50 до 70% от нормалните нива, с пик през юли, август и септември, тъй като в следващите месеци все повече хора ще преминат през ваксинацията“, информира главният изпълнителен директор Майкъл О‘Лиъри.

Най-големият бюджетен превозвач в Европа очаква да превози 26 млн. души през настоящите 12 месеца, спрямо 149 млн. души за фискалната 2020 г.

О'Лиъри обаче каза, че оптимистичната им прогноза може да бъде ревизирана, ако ваксинационната програма в редица страни се забави, или се окаже неефективна. Това би означавало възстановяването да започне в края на годината, а силен ръст на пътуванията да се наблюдава през следващата година.

Lufthansa губи по 1 милион евро на часГрупата Lufthansa обединява едноименната германска компания, Austrian Airlines, Swiss, Brussels Airlines и нискотарифния авиопревозвач Eurowings

Главният финансов директор на Ryanair Нийл Сорахан обяви, че компанията разполага с 3.5 млрд. евро свободни парични средства, както и доста атрактивни възможности, включително издаването на облигации, при положение, че се нуждае от набирането на свежи средства.