Управляващата хунта в Мианма отстрани от постовете им 24 министри и заместник-министри и назначи 11 нови, информира БТА, позовавайки се на Ройтерс. Съобщението за новите правителствени назначения беше направено, след като армията извърши преврат и завзе властта.

Ресорите, в които са направени смени, включват финансите, здравеопазването, информацията, външните работи, отбраната, границите и вътрешните работи. Су Чжи и други служители на важни постове бяха задържани по-рано днес.

Съветът за сигурност на ООН иска да обсъди ситуацията в Мианма, заявиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

САЩ изразиха силна тревога след съобщенията, че армията на Мианма е задържала Су Чжи и други висши цивилни правителствени служители, посочва ДПА. Говорейки за обстановката в Мианма, американският държавен секретар Антъни Блинкън използва старото име на страната, което е Бирма и заяви: "Призоваваме военни лидери да освободят всички правителствени служители и водачи на гражданското общество и да уважават волята на народа на Бирма, изразена на демократични избори на 8 ноември".

"САЩ подкрепят народа на Бирма в неговите стремежи към демокрация, свобода, мир и развитие. Армията трябва незабавно да отмени тези действия", заяви той.

Говорителката на Белия дом Джен Саки се изказа в подобен дух и каза, че американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан е запознал със ситуацията президента на САЩ Джо Байдън.