Зелените кредити могат да ни спестят пари, но и да ни помогнат да „спасим света“ - или поне да го направим по-добро място за живеене.

Това стана ясно днес на събитие, организирано от Уникредит Булбанк.

Най-голямата банка в страната по размер на активите представи своя нов продукт „Зелена ипотека“, както и решението за бизнеса „Инвестиции за Зелени активи“.

Чрез зелената ипотека клиентите могат да ползват специална отстъпка от лихвата при закупуването на жилище в сгради с енергийна ефективност Клас А или по-висок.

От банката са изчислили, че зелената ипотека може да спести до 5760 лева за целия период на заема, като изчисленията са направени при заем от 200 000 лева за период от 30 години.

Това би означавало 6 и половина вноски по-малко, или 5% по-малки разходи за клиента, каза Людмил Цоков, старши мениджър Продукти и процеси в Уникредит Булбанк.

Бизнес кредитите биха спестили 2604 лева от лихви и такси за целия период, като калкулациите са направени при заем от 100 000 лева и 5-годишен срок. Това би означавало 17.5% по-малко разходи за клиента за този период.

„Все още търсенето на зелени кредити у нас е по-ниско спрямо други държави. Ако това обаче се повиши, би подтикнало все повече строители да изграждат сгради с висок енергиен клас“, каза Джакомо Волпи, изпълнителен директор, директор Банкиране на дребно и член на УС на УниКредит Булбанк.

Ипотечните кредити – двуцифрен ръст и през 2021 г.

„Отчитаме повишено търсене на кредити през 2020 г., въпреки пандемията от COVID-19. Търсенето на нови жилища се повиши, като 70% от заемите са съсредоточени в жилища в топ 4 на градовете – София, Пловдив, Варна и Бургас.

70% от кредитите са с дългосрочен хоризонт, като 50% от отпуснатите кредити са на хора на възраст 25-35 години, или така наречените милениъли, каза Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на банката.

„Превес имат мъжете, които са семейни и са без деца“, допълниха от банката.

Наскоро разпространен доклад показва, че 73% от милениълите са готови да похарчат повече пари, но в компании, отговорни към опазването на околната среда.

„През 2020 г. отчитаме 11% ръст на отпуснатите заеми, като очакваме този процент да се запази и за 2021 г.“, допълни Джакомо Волпи.

Реалността е, че българите продължават да търсят нови жилища, най-вече в топ 4 на градовете в страната. Очакваме това да продължи и през настоящата година, каза още той.

Лихвите

Тенденцията през последните години е за намаляване на лихвените нива. Това по никакъв начин не се промени и по време на кризата. Изобилието от ликвидност на пазара не работи за нарастване на лихвите. Ето защо не очакваме съществена промяна нагоре или надолу през 2021 г., каза Теодора Петкова.

Дигиталните решения

Нашата визия е, че искаме да предоставим лесно банкиране на нашите клиенти. Целта ни е да елиминираме хартията и да сме компания без хартия, което би помогнало за по-чистия въздух в страната, посочиха още от трезора.

Дигитализацията подпомага нашата екологична стратегия. Всеки месец приложението на банката се ползва от над 440 000 клиента. Те ни помагат за по-устойчивото банкиране и подобряването на екологичната среда, уточниха от най-голямата банка в страната.

В Уникредит Булбанк са си поставили за цел до 2022 г. 20% от ръководните позиции да са заети от жени.