Германската икономика доказа своята устойчивост и регистрира по-добри показатели от очакваното през последното тримесечие на 2020 г., въпреки кризата, предизвикана от COVID-19, съобщава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт бележи ръст от 0.3% през последните три месеца на годината благодарение на активизацията в строителството, както и на ръста на експорта. Потреблението и държавните разходи обаче отчитат понижения.

Ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в Германия обаче продължават да действат, а темповете на ваксинация са по-бавни от очакваното, което е и един от основните рискове за "локомотива" на европейската икономика.

Според икономистите, цитирани от агенцията, икономическият живот в страната няма да се завърне към обичайния си ритъм, докато не бъдат ваксинирани достатъчно голям брой хора. Засега броят на поставените ваксини в Германия, както и в повечето европейски държави, остава много под този в САЩ и Великобритания.

"Строгият локдаун, който беше въведен в средата на декември, суровите метеорологични условия през февруари и слабото глобално търсене могат да се окажат причина за неблагоприятно развитие през първото тримесечие на 2021 г.", смята икономистът на ING Карстен Бржечки.

Германският канцлел Ангела Меркел предупреди, че страната е изправена пред третата вълна на пандемията и всяко решение за отваряне на училищата или на бизнеса трябва да се взима много внимателно.

Надеждите за ускоряване на икономическото възстановяване сега се насочват най-вече към второто тримесечие на тази година. Европейският съюз прави опити за ускоряване на темповете на ваксинация.

Междувременно, проучване на германския институт Ifo показва, че мениджърите на повечето германски компании са оптимистично настроени за икономиката, въпреки моментните трудности.