Очакваме да сме в състояние да доставим в България следващото количество ваксини два дни по-рано от планираното.

Това се казва в съобщение на АстраЗенека България, публикувано на сайта на компанията.

От там посочват още, че до средата на март у нас се очаква да пристигнат още две доставки от препарата.

"Производството на ваксини, в частност ваксината на AstraZeneca срещу COVID19, е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че AstraZeneca полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известна вариабилност и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес", посочват от компанията.

Остро и емоционално обръщение към ръководството на AstraZeneca направи по време на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави Оксфрдската ваксина, призна той, посочвайки, че на 1 март страната ни ще получи 52 800 дози от ваксината срещу коронавирус на компанията, а не очакваните 142 437 хиляди дози.

"Уважаеми представители на AstraZeneca, нека съм пределно ясен. Ние нямаме нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини", обърна се министърът на компанията.