Храните у нас най-скъпи за последните пет години
Цените на повечето хранителни продукти са се вдигнали рекордно в пандемията, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Към началото на март най-много са поскъпнали при продажба на едро олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското.
Средните цени на повечето от тях са рекордни за последните пет години.
При плодовете и зеленчуците и най-сериозно е поскъпването при краставиците, зелето и портокалите.
Точно година след старта на пандемията и търговци, и клиенти виждат ефекта от кризата с COVID-19 върху цените по щандовете.
Всяка стотинка отгоре заради по-скъпите разходи за транспорт и доставка през последните месеци по джоба си усеща и Елисавета Илинцова.
Само за година почти всички продукти, които тя слага в количката, поскъпват, разказва тя пред Нова телевизия.
Седем храни, които са забранени в космосаИ каква е причината за това
Това се потвърждава и от данните на комисията, която следи пазара на едро. Най-сериозен към началото на март е ръстът по борсите при олиото, колбасите, каймата, ориза и пилешкото.
„В момента имаме по-свито търсене. Пандемията оказа негативно влияние върху търсенето на храни. Така се стига до това, че се потребява точно колкото е нужно. Излишното потребление на храни не съществува към момента”, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
„Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците към момента имаме по-ниски ценови равнища спрямо миналата година, но при храните имаме изменения – средно със 7-8%, които са малки вариации – по-скоро са свързани с промишлени разходи, не са свързани толкова с друга пазарна реализация”, казва той.