Най-голямата картина в света, която е дело на британския творец Саша Джафри, беше продадена за 62 млн. долара с цел набирането на средства за детски благотворителни каузи.

Джафри рисува картината с площ от 1 600 кв. м в продължение на осем месеца в изоставена зала за приеми в хотел в Дубай.

Той планирал да я продаде на 70 части, но френският бизнесмен в сферата на криптовалутите Андре Абдон я купува цялата.

Платената за нея цена я прави една от най-скъпите картини, продавани на търг от жив творец.

Джафри казва, че всичките 62 млн. долара ще отидат при Dubai Cares, УНИЦЕФ, ЮНЕСКО и Global Gift Foundation, като с тях ще бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение в страни, като Бразилия, Индия, Индонезия и Южна Африка.

44-годишният творец от Лондон първоначално се надявал да набере 30 млн. долара. След продажбата обаче Джафри заяви пред BBC, че е бил шокиран, че е продал картината на двойно по-висока цена.

Джафри започва с молба към децата да му изпращат своите рисунки за това как са се чувствали по време на пандемията. Той получил отговори от 140 държави, които използвал за вдъхновение.

През септември от Рекордите на Гинес признаха творбата му за най-голямото платно.

Джафри работел сам, докато хотел Atlantis бил затворен за посетители, като се наложило дори да му бъде направена спешна операция на гръбначния стълб, а освен това наранил краката и таза си.

"Бях стъпил на крака, но приведен напред, за да може четката ми да докосва пода," обяснява той. "Това е доста лоша позиция, в която да прекарваш по 20 часа на ден. Бях в транс, така че не осъзнавах какви поражения нанасям на тялото си."

Картината, която носи името „Пътешествието на човечеството“, беше продадена в Дубай в понеделник.

Купувачът „има красива визия за творбата“, казва Джафри. "Той иска да построи музей, където да я съхранява."