Протекционизмът, който администрацията на американския президент Доналд Тръмп налагаше през последните четири години, върви към своя край.

Това стана ясно от речта на новия финансов министър на страната Джанет Йелън, пише CNBC.

В понеделник тя представи принципите, върху които ще се изгражда новата икономическа политика на страната. И от тях изцяло липсваше воинствената реторика на нейните предшественици.

По думите ѝ взаимотношенията на САЩ с техните търговски партньори, в това число и Китай, ще бъдат базирани "на конкуренцията там, където трябва, на взаимната помощ там, където е възможно и на противопоставянето, единствено когато се налага".

И докато политиката на Тръмп постави Вашингтон в конфликт не само с Пекин, но и с някои от традиционните съюзници на страната - в лицето на ЕС и Канада, Йелън беше категорична, че "Америка на първо място не може да бъде Америка сама срещу всички".

В своето изказване пред Съвета по международна политика в Чикаго финансовият министър подчерта още, че както вътрешната, така и външната политика трябва да бъде "насочена към включването, борбата с неравенствата и грижата за околната среда".

Най-важното послание на Йелън обаче беше това, че глобализацията отново е на дневен ред, а САЩ отново заемат мястото си като нейн основен двигател.

Без да назовава конкретно Доналд Тръмп, тя изтъкна, че мерките на предходната администрация за овладяване на кризата, предизвикана от COVID-19, са закъснели и не са били насочени достатъчно активно и извън границите на страната.

По думите ѝ за американската икономика е от първостепенна важност вирусът да бъде спрян "не само у дома, но и извън нашите граници".

Йелън засегна и много други теми, като равенството на половете и осигуряването на подкрепа за малцинствата, които са били най-тежко засегнати по време на пандемията.

Две от ключовите ѝ предложения са налагане на минимален корпоративен данък в държавите от Г20 и одобрението на специални права на тираж в размер на 650 милиарда долара, с които да се осигури финансиране за държавите членки на Международния валутен фонд.