Скоро Microsoft може да се превърне във втората щатска компания, която ще премине границата от 2 трилиона долара пазарна оценка, пише Insider.

Акциите на компанията поскъпнаха с 1.34% вчера - до 253.25 долара за брой, с което капитализацията достигна 1.9 трилиона долара.

Ако книжата поскъпнат с още 5%, това ще е достатъчно на Microsoft да се присъедини към Apple като единствените щатски компании, достигнали до този ексклузивен клуб.

Книжата на Microsoft са добавили около 17% от началото на 2021 г, след като повишиха стойността си с 60 процента през 2020 г.

Нещо повече, те отчитат петкратен ръст в стойността си, след като Сатя Надела пое поста главен изпълнителен директор на Microsoft от Стив Балмър през 2014 г.

Въпреки ръста в последните месеци, Microsoft за момента не застрашава лидерската позиция на Apple в класацията на най-скъпите щатски компании.

Производителят на iPhone днес се оценява на 2.2 трилиона долара, след като достигна оценка от 2.4 трилиона долара през януари.

Amazon и Alphabet са следващите най-скъпи щатски компании, като към момента се оценяват на 1.7 и 1.5 трилиона долара.

Ако бяхме инвестирали в Apple, Amazon, Tesla, Microsoft и Facebook Преди 10 години

Microsoft, която е основаната през 1975 г. от Бил Гейтс и Пол Алън, се превърна в една от най-мощните компании в света. Операционната система Windows, облачните услуги Azure, гейминг конзолите Xbox, таблетите Surface са сред водещите продукти на компанията.

В последните години тя също така похарчи милиарди долари, за да придобие Skype и LinkedIn, както и за създателя на популярната игра Minecraft.

Microsoft преговаря за придобиването на Discord за 10 милиарда долараMicrosoft Corp преговаря за придобиването на платформата за онлайн съобщения Discord