12 милиардери от света на криптовалутите влизат в класацията на Forbes за най-богатите хора на планетата през 2021 г.

Деветима от тях са "новаци", които преди това не са били част от списъка на личностите с десетцифрено нетно богатство.

Миналата година в него присъстваха само трима криптомилиардери.

1. Сам Банкман-Фрийд, 8.7 милиарда долара

Основателят на търговската платформа Alameda Research и на борсата за деривати FTX Сам Банкман-Фрийд е най-богатият криптомилиардер в класацията на Forbes. Според изданието Cointelegraph 29-годишният Фрийд е третата най-влиятелна фигура в света на криптовалутите.

Неговата компания държи правата върху името на спортната зала на американския баскетболен отбор Маями Хийт от NBA.

2. Брейн Армстронг, 6.5 милиарда долара

Армстронг е основател и изпълнителен директор на американската борса за криптовалути Coinbase. Той присъстваше в класацията на Forbes и миналата година, но беше на доста по-задни позиции. За последните 12 месеца състоянието му се е увеличило над шест пъти и достига 6.5 млрд. долара.

Компанията му също отчита силни финансови резултати и планира скоро да се листва на борсата. Според предварителните оценки пазарната ѝ капитализация може да надхвърли 14 млрд. долара, което означава, че догодина Армстронг може и да е начело в списъка на криптомилиардерите.

3. и 4. Камерън и Тайлър Уинкълвос, 6 милиарда долара

Днес всеки от близнаците Уинкълвос притежава нетно богатство от около 3 милиарда долара благодарение на това, че през 2012 г. започват да инвестират в биткойни. През 2004 г. те спечелиха дело за кражба на интелектуална собственост срещу основателя на Facebook Марк Закърбърг.

Той се съгласи на споразумение да им изплати 65 милиона долара, които братята използваха за покупка на криптовалути. Те са основатели на криптоборсата Gemini, която създават през 2014 г. През 2019 г. придобиха и платформата за търговия с дигитални активи Nifty Gateway.

5. Крис Ларсен, 3.4 милиарда долара

Съоснователят на криптовалутата Ripple Крис Ларсен е сред хората, които и миналата година присъстваха в списъка на криптомилиардерите. През последните 12 месеца състоянието му се увеличи с над 30% и вече достига 3.4 милиарда долара.

Ripple поскъпна близо петкратно за последната година, въпреки съдебните спорове, които компанията води с Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ. Институцията я обвинява в нелицензирани продажби на инвестиционни инструменти.

6. Майкъл Сейлър, 2.3 милиарда долара

Майкъл Сейлър е съосновател на софтуерната компания MicroStrategy, в която той участва още през 1989 г. Днес той е един от най-известните инвеститори в света на криптовалутите и притежава биткойни на стойност 2.3 милиарда долара.

Любопитното е, че Сейлър започва да инвестира в биткойни сравнително скоро - от август 2020 г., и е един от новаците в списъка на криптомилиардерите.

PayPal дава възможност за онлайн пазаруване в биткойниОчаква се този ход значително да повиши оборота на дигиталните парични единици в ежедневните търговски трансакции

7. Джед Маккалъб, 2 милиарда долара

Джед Маккалъб е другият съосновател на Ripple Labs. След като напуска компанията, той създава своя собствена криптовалута Stellar Lumens. Само през 2020 г. Маккалъб е продал криптовалути Ripple на стойност над 400 милиона долара, по данни на Cointelegraph.

8. Фред Ершам, 1.9 милиарда долара

Фред Ершам сред основателите на Coinbase заедно с Брейн Армстронг и е член на управляващия борд на компанията. 6-процентният му дял в капитала се оценява на 1.9 милиарда долара.

9. Чангпенг Жао, 1.9 милиарда долара

Чангпенг Жао е основател на най-голямата криптоборса в света Binance. Той притежава 30% от капитала на компанията, а нетното му богатство се оценява на 1.9 милиарда долара. Наскоро Жао разкри, че държи почти 100% от инвестиционния си портфейл в криптовалути.

10. Бари Силбърт, 1.6 милиарда долара

Силбърт основава Digital Currency Group през 2015 година. В момента нетното му състояние се оценява на 1.6 милиарда долара. DCG е собственик на инвестиционната компания Grayscale Bitcoin Trust, която управлява портфейл от криптоактиви на стойност 46 милиарда долара.

11. Матю Рожак, 1.5 милиарда долара

Матю Рожак е основател и директор на компанията за блокчейн технологии Bloq. Той управлява и инвестиционната компания Tally Capital, която е фокусирана върху вложенията в криптовалути.

12. Тим Дрейпър, 1.5 милиарда долара

Тим Дрейпър е един от най-активните инвеститори в света на криптовалутите. Той стана известен през 2014 година, когато купи биткойни на стойност 18.7 милиона долара, които бяха конфискувани от нелегалната дигитална платформа Silk Road.

Той е и един от инвеститорите в блокчейн платформата Tezos, както и съосновател на фонда Draper Fisher Jurvetson, който инвестира в технологични стартъп компании.