Инвестициите в промишлеността намаляват с 8.7% на годишна база през март. Това показва регулярното бизнес наблюдение на инвестиционната активност сред промишлените предприятия, проведено от Националния статистически институт.

Проучването осигурява информация както за реализираните инвестиции през 2020 г., така и за инвестиционните планове на компаниите от промишлеността през тази година.

По данни от изследването разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2020 г. са с 8.7% по-малко спрямо 2019 година.

В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е 85.2%, като мениджърите предвиждат намаление на инвестиционните си програми със 17.5% спрямо 2020 година.

Най-голям относителен дял в инвестициите през 2021 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (38.2%), при което се предвижда понижение от 13.8% в сравнение с предходната година.

На второ място по прогнозен обем на инвестициите във водния и енергийния сектор. Техният относителен дял е 31.1%, като се очаква увеличение с 4.7% спрямо 2020 година.

Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 15.8%, като предвижданията на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 30.8% в сравнение с предходната година.

източник: НСИ