Китайският производител на електромобили Xpeng Motors иска да произвежда собствени чипове за моделите си с автономно задвижване, съобщава CNBC.

Компанията вече е сформирала екип, който се занимава с разработката на компонентите.

Ву Чинджоу, който ръководи поделението за самоуправляващи се автомобили, заяви, че компанията проучва различни технологии, включително и микропроцесори за автономните возила.

"Засега не мога да кажа нищо повече. Конкуренцията на пазара в Китай е много силна, затова разглеждаме всички опции. Засега се справяме много добре от гледна тчка на софтуера, но основният въпрос е как да запазим предимството си пред конкурентите", казва вицепрезидентът на компанията.

По думите му производството на собствени чипове също е един от възможните варианти за в бъдеще.

Тази седмица компанията представи новия си електрически седан P5. Колата е оборудвана с лазерни датчици за навигация и ориентация в пространството (т. нар. лидар). Това й дава възможност да изпълнява сама различни маневри.

Засега P5 използва чипове на Nvidia за функциите на автономното шофиране и на Qualcomm за дигиталното арматурно табло.

Създаването на собствени компоненти обаче ще помогне на компанията да контролира по-добре интеграцията на софтуерните и хардуерните компоненти в автомобилите.

Xpeng търси начини да се открои сред конкуренцията на силно наситения китайски пазар, в която влизат не само традиционните автопроизводители, но и технологичните компании, като Baidu и Xiaomi.