За някои неща в живота науката има само предположения и никакви ясни отговори.

От Bright Side се опитват да хвърлят светлина върху 11 човешки черти и способности, за които все още няма научно обяснение.

Как някой може да оцелее без кислород 20 минути?

Според учените липсата на кислород между 30 и 180 секунди може да ви накара да загубите съзнание. След 3 минути мозъкът се уврежда, а след 10 минути се очаква да изпаднете в кома. Съществуват обаче методи, които позволяват на мозъка да оцелее без кислород за доста по-дълги периоди от време.

Например, Будимир Буда Собат чупи световен рекорд, като остава под вода за 24 минути и 33 секунди. Той надминава предишния рекорд на Алекс Сегура с 30 секунди. Единственото нещо, което правят и двамата, преди да влязат под вода, е да дишат чист кислород за няколко минути.

Как някой може да остане буден 11 дни?

През 1963 г. 17-годишно момче на име Ранди Гарднър успява да остане будно в продължение на 11 дни и 25 минути. Изследовател на съня е с него през цялото време, следящ как това влияе върху когнитивните му способности. Младото момче остава активно, играейки баскетбол, докато околните се грижат да не заспи. През 11-те дни обонянието и вкусът му са силно засегнати.

Учените все още не са извършили задълбочени изследвания върху това как човек може да остане буден в продължение на дни, без да изпитва някоя от много сериозните последици от лишаването от сън. И причината за това е, защото терминът „буден” не е нещо конкретно. Някой може да бъде с отворени очи, но мозъкът му да е напълно изключен.

Как някой може да не пие вода 18 дни?

Общото правило гласи, че хората могат да останат без вода до 3 дни. Това обаче зависи от различни фактори, като възраст, физическа активност и цялостно здравословно състояние. Освен това, ако вашата диета се състои от много воднисти храни, като плодове и зеленчуци, тогава вашите източници на вода се разширяват.

През 1979 г. мъж на име Андреас Михавец оцелява без вода и храна в продължение на 18 дни. Той е държан в килия, като надзирателите напълно забравят за него. Хидратира се, като ближе конденза от стените.

Защо се нуждаем от апендисит?

Апендиксът е един от органите, който се отстранява много често от човешкото тяло. Това е една от причините, поради която много учени вярват, че той не играе никаква роля. Според биолога Хедър Смит обаче 533 вида бозайници имат апендикс - факт, който доказва неговото значение. По-точно, апендиксът защитава имунната ни система.

Начинът, по който работи: чрез приемане на много „добри“ микроби, които тялото използва, когато е засегнато от заболяване. Няма обаче доказателства, че тези, които са премахнали апендикса си, са по-податливи на болести. Изводът е, че имаме известни познания за използването на апендикса от нашите тела, но трябва да се направят по-подробни изследвания, за да се разбере сложността на органа.

Защо имаме доминиращи ръце?

Около 85% от хората се раждат с доминиращи десни ръце. Една от теориите за това е, че лявото полукълбо на нашия мозък контролира нашите речеви и двигателни способности. То също така управлява движението на дясната ни ръка, което прави повечето от нас десничари.

Друга теория гласи, че дясната ръка е препратка към първите хора на Земята и използването на инструменти от тях. Дори преди 2 милиона години хората са работели предимно с дясна ръка и затова всички техни инструменти са направени, за да отговорят на това. Твърди се, че е съществувал малък процент левичари, като те получавали предимство в битките.

Какво ни кара да се прозяваме?

До съвсем скоро много хора вярваха, че прозявката снабдява мозъка с повече кислород, което обаче е доказано погрешно. Една много популярна теория гласи, че чрез прозяване мозъкът се опитва да се събуди. Прозявката също така охлажда телата ни, ако температурата се покачи повече от нормалното, но това твърдение не е доказано категорично.

Според друга теория прозявката има важно социално значение. Когато някой започне да се прозява, след като го е видял от приятеля си, това означава, че неговата социална емпатия и съпричастност са много силно развити. Освен това в много култури хората все още вярват, че прозяването е признак на умора.

Как изглежда човешкото тяло след 55 часа във вода?Мартен ван дер Вейден се пребори с левкемията, за да плува

Защо само жените имат гърди?

В света на приматите женските образуват гърди, само след като родят, за да могат да хранят бебетата си. Хората са единствените същества, които имат напълно оформени гърди през целия си живот. Едно от обясненията е, че жените ги формират като знак, че са готови да станат майки. Ето защо те не се раждат с напълно развит бюст.

Друга теория поддържа тезата, че жените трябва да съхраняват мазнини и следователно енергия, за да хранят бебе. За тази цел те използват гърдите и бедрата си. И тъй като мъжете не са в състояние да раждат, те никога не се е налагало да преминават през същия еволюционен процес.

Защо някои хора кихат от слънцето?

Фотичното кихане не е супер често срещано явление, но хората, които го проявяват, най-вероятно са го наследили. Все още обаче никой не знае кой ген е отговорен за това. Повечето хора кихат на слънце поне два или повече пъти, като в екстремни случаи се стига до 40 кихавици. Една теория предполага, че промяната в светлината може да раздразни носа и следователно да предизвика кихане.

Друга теория гласи, че излагането на слънчева светлина води до насълзяване на очите и в резултат на това носът също се дразни. Същото може да се случи, ако използвате капки за очи или просто сте яли пикантна храна. За съжаление, няма много лекарства, които лекуват този необичаен рефлекс.

Защо някои хора нямат пръстови отпечатъци?

Адерматоглифията е състояние, при което някои хора се раждат без никакви пръстови отпечатъци. Известна е още като „болест на забавената миграция“, тъй като тези, които я имат, срещат проблеми при влизането в чужди държави. Това е много рядко състояние и само няколко фамилии са диагностицирани с него по целия свят.

Посредством изследвания е установено, че то се появява поради мутация в ДНК. Обаче все още е озадачаващо как и защо се случва тази мутация, тъй като човек образува пръстови отпечатъци, още докато е в утробата.

Защо смехът е заразен?

Повечето от нас са се разсмивали, само защото някой до нас се кикоти, а не защото сме чули нещо смешно. Първата теория е, че като чуем някой да се смее, в определена област на мозъка ни се отделят ендорфини.

Втората теория установява връзката между заразен смях и психопатия. Това предполага, че онези, които не се присъединяват към смеха на околните, е вероятно да развият психопатично поведение.

Как някой може да гладува повече от година?

През 1966 г. Ангус Барбиери не приема твърда храна в продължение на 382 дни, като губи общо 117 килограма. Той е наблюдаван от лекарите по време на целия процес, като консумира само чай, кафе, вода и някои витамини. Единственото нещо, което той добавя към диетата си, са малко захар и мляко в чая си.

И докато гладуването за толкова дълъг период от време изглежда невъзможно, тялото вероятно може да намери алтернатива на храната. Учените обясняват, че след 8-12 часа без храна телата ни започват да използват складираната глюкоза и аминокиселини, за да получат енергия.

Отговорът на първоначалния въпрос обаче е сложен, тъй като теглото играе огромна роля в резултата. Човек с много наднормено тегло ще оцелее по-дълго без храна, отколкото много слаб човек.