Инвестиции или забавление? Търговските платформи Robinhood и Coinbase грабнаха първите две места в App Store тази седмица, показват данните от онлайн магазина на Apple, цитирани от CNBC.

Все повече американци се интересуват от инвестициите на капиталовите пазари и криптовалутите.

В петък търговската платформа на Robinhood излезе на първо място в списъка на най-сваляните приложения, а веднага след нея се нарежда криптоплаформата Coinbase, по данни на компанията Sensor Tower. На трета позиция в App Store е приложението TikTok.

Нарастващата популярност на платформата за търговия на криптовалути Coinbase до голяма степен се дължи на борсовия ѝ дебют на Nasdaq по-рано тази седмица. Междувременно биткойнът поскъпна до рекордно ниво от над 64 000 долара за пръв път в историята си, но в края на седмицата загуби част от позициите и в петък приключи на нива от около 61 000 долара.

В същото време т .нар. "форумни инвеститори" и културата на "meme" акциите на компании като GameStop, продължават да печелят популярност. Веригата магазини за видеоигри попадна във фокуса на вниманието през януари, след като група трейдъри от форума WallStreetBets на платформата Reddit предизвикаха, макар и за кратко, исторически ръст на акциите на GameStop.

Доскоро социалните медии и опциите за забавление като TikTok, Reddit и Instagram бяха най-търсените и използвани мобилни приложения. По всичко личи, обаче, че финансовата търговия също може да бъде забавна.