Цената на биткойна се понижи под психологическата бариера от 50 000 долара за брой на фона на масовите разпродажби на пазара на криптовалутите.

Тази сутрин спадът беше с близо 9 на сто.

Една от причините за понижението на дигиталните активи са опасенията на пазарните участници от повишаването на данъците върху капиталовите печалби в Съединените щати, както и от засилване на регулациите върху криптопазарите.

Президентът на САЩ Джо Байдън предлага удвояване на данъка върху капиталовите печалби за най-богатите.

До голяма степен обаче сривът в цената на криптовалутите се дължи и на прибирането на печалби след рекордите, отчетени по-рано този месец.

На 14 април биткойнът достигна рекордните 64 829 долара за брой, като оттогава насам се намира в низходящ тренд. До момента най-търгуваната криптовалута е загубила 24% от стойността си и се намира на нивата от началото на март.

Втората водеща криптовалута - етериумът, също поевтиня с близо 10% в сутрешната търговия, след като ден по-рано отчете нов исторически рекорд от 2 644 долара за брой.

От началото на годината етериумът поскъпна по-силно от биткойна, като една от основните причини за това е фактът, че неговата блокчейн система се използва най-активно за различни практически приложения.

В последните месеци това е свързано най-вече с раздвижването на пазара на т. нар. непрехвърляеми токени, или NFT, както и в различни области на децентрализираните финанси (DeFi).

Към момента цената на втората най-търгувана криптовалута се движи около 2 220 долара за брой и въпреки силния спад, тази сутрин все още е почти три пъти по-висока от нивата в началото на годината.

"Кучешката" валута Dogecoin пък отчита едно от най-силните понижения на криптопазарите за последните 24 часа - с 27.7%, до ниво от 0.207 долара за брой.