Главният изпълнителен директор на Cisco заяви, че недостигът на компютърни чипове ще продължи през по-голямата част от годината.

Производството на много компании бе забавено заради липсата на полупроводници, предизвикана от пандемията от COVID-19 и задълбочена от други фактори.

"Ние смятаме, че предстоят още шест месеца в тази ситуация“, заяви в интервю за BBC Чък Робинс.

"Доставчиците увеличават капацитета си. А положението ще се подобрява все повече и повече в следващите 12 – 18 месеца."

Доминацията на Тайван в изнесеното производство на чипове е огромнаГолямата роля на Тайван в глобалното производство на чипове попадна по светлината на прожекторите, след като недостига на полупроводници в световен мащаб накара няколко компании за автомобили да спрат производството в свои заводи

Това увеличение на производствения капацитет ще бъде от съществено значение, тъй като напредъкът в технологичния сектор, в това число 5G, облачните технологии, интернета на нещата и изкуствения интелект, водят до голямо увеличение на търсенето.

Робинс е поредният шеф на технологична компания, който се включва в дебата, а тъй като 85% интернет трафикът използва продукти на Cisco, неговото мнение е важно.

"В момента това е голям проблем, защото полупроводници се използват на практика във всичко", казва Робинс.

На поглед неутолимият глад е причината, поради която Intel обяви план на стойност 20 млрд. долара за значително увеличение на производството, в това число и изграждането на два нови завода в Аризона.