100 лева за великденска трапеза
Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко месо от Северна Македония започват да заливат пазара у нас преди Великден.
Такива сигнали постъпват в Асоциацията за защита на потребителите, съобщиха за БТА.
Килограм живо тегло агнешко върви между 6 и 8 лева, което е с 15 процента повече, в сравнение с миналата година.
В магазините цената започва от 13.50 лева и достига дори до 19 лева за килограм.
Български фермери и търговци алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20 процента по-ниски от тези на пазара.
От асоциацията призовават Българската агенция по храните (БАБХ) да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.
Мерките срещу COVID-19 по време на извънредното положение миналата година затрудниха изкупуването на агнета и много от овцевъдите продаваха на занижени цени между 4.50 до 5.50 лева за килограм.
Освен това през 2020 г. двойно са поскъпнали фуражите, което увеличава цената на трупното месо с около 15 процента, уточняват от асоциацията.
Колко излиза великденската трапеза?
Агнешко – 40 лева (3 кг по 13.50 лв)
Пресни картофи – 14 лева (2 кг по 7 лв)
Яйца – 5.40 лева (20 яйца по 27 стотинки)
Козунак – 8 лева
Салата – зелена салата с репички и лук – 5 лева
Ако към всичко това прибавите бутилка ракия, безалкоколно и шоколадови лакомства за децата, великденската трапеза на едно четиричленно семейство удря 100 лв.