Предаване на храни и напитки

Добрият етикет на масата за хранене изисква предаване на храна и напитки вдясно. Това правило е опит за налагане на ред в процеса и всички ястия да вървят в една и съща посока. По същата логика правилото би могло да бъде „вляво“. Но някой е избрал „правилната посока“ и е останало така.

Отваряте вратата от лявата страна на колата си

Използването на лявата ръка за отваряне на която и да е от вратите на автомобила увеличава риска от злополуки с „врати“ (например колоездач, който се приближава до колата, да бъде ударен от отваряща се врата на автомобила).

Ако отворите с дясната си ръка, ще се завъртите към лявата страна на колата, което означава, че е по-вероятно да видите велосипеда, който идва отляво.

Когато общувате на жестомимичен език

Когато използвате жестомимичен език, няма значение коя ръка ще използвате, стига да изберете ръка и да се придържате към нея. Не бива да превключвате между доминиращите ръце, въпреки че повечето хора ще могат да разберат знаците, независимо коя ръка използвате.

Подаване на предмети в Индия

В Индия лявата ръка е свързана с лична хигиена - и това включва обуване и събуване на обувките. Също така се счита за нечиста. Ето защо никога не трябва да я използвате, за да предавате предмет - било то солница или визитна картичка.

Всъщност, някои хора в Индия ще откажат да приемат предмет, който е предаден с лявата ръка.

Докосване до храната в Индия

По същите причини се счита за грубо да се предава предмет с лявата ръка в Индия или тя да влезе в контакт с храна.

Хранене в Етиопия

Етиопският стил на хранене включва отчупването на парчета „инжера“ – вид хляб, с който се загребва храна от купата. Но за това трябва да се използва само дясната ръка.

Както в Индия, така и в Етиопия лявата ръка се счита за „мръсна“. Етиопците обаче не гледат на валутата така - при обмен се използва дясната ръка.

Размяна на пари в Близкия изток

В Близкия изток, за разлика от Етиопия, се счита за грубо да се докосват парите с лявата ръка. Също така е грубо да вземете нещо с лявата си ръка. И както в Етиопия и Индия, в Близкия изток се смята за грубо да се яде с лявата ръка.

Да се ръкувате - почти навсякъде

Във всички гореспоменати държави, където лявата ръка се счита за мръсна, ръкостискането с лявата ръка не би било възможно. Но това се отнася на практика навсякъде другаде по света.

Всъщност, в разговорно изражение в Съединените щати терминът „ръкостискане с лява ръка“ се счита за обида и се отнася до неискрени обещания.