Семейството на покойния председател на Samsung Electronics обяви, че ще плати огромен данък наследство в размер на над 12 трлн. корейски вона (около 10.78 млрд. долара).

Сумата, която ще платят наследниците на Лий-кун Хи, е една от най-големите в историята на Южна Корея, както и в световен мащаб.

“Започвайки през април 2021 г., семейството планира да плати данъка за период от пет години, както е допустимо по закон,” се казва в специално изявление.

Лий почина през октомври 2020 г. на 78-годишна възраст, след като успя да превърне Samsung Group в най-голямата компания в Южна Корея. Той пое ръководството й през 1987 г. - след смъртта на неговия баща, който основава конгломерата.

Според агенция Yonhap семейството вероятно ще финансира плащането с дивиденти, но може да вземе и банкови заеми.

От там засега не са обявили как ще си поделят наследството на покойния им баща, информира CNBC.

Ройтерс информира през октомври, че Лий е най-богатият притежател на акции в Южна Корея.

Неговото състояние се оценяваше на около 23.4 млрд. долара, според агенцията, която се позовава на местни медии. Сред притежаваните от Лий дялове бяха 4.18% от Samsung Electronics и 0.08% от привилегированите акции, 20.76% дял в Samsung Life Insurance, 2.88% дял в Samsung C&T 0.01% дял в Samsung SDS.

Семейството също така обяви, че ще дари 1 трлн. вона за здравеопазване и медицина.

През януари наследникът на Samsung Лий Джей Йонг беше осъден на две години и половина затвор за корупция и подкуп на висш държавен служител.