Този Великден козунакът ще се продава с 50- 60 стотинки по- скъпо от миналата година - или цената ще е по-висока средно с 20%.

Това съобщи за БГНЕС Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас.

Причината е в скока на суровините през последната година.

"Хубавите козунаци се продават по 3, 4 и 5 лева - в зависимост от пазара, грамажа и качеството. През последната година много поскъпнаха суровините. Брашното поскъпна с 20%, увеличи се и цената на олиото и електроенергията.

Затова в момента има промяна на цените на козунаците, в сравнение с миналата година. Те ще бъдат по-скъпи с 50-60 стотинки за бройка, или средно с 20%”, заяви Людиев.

100 лева за великденска трапезаЕвтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко месо от Северна Македония започват да заливат пазара у нас преди Великден

По думите му в България са останали малко майстори, които правят козунаци на стария принцип с плетене. Добрите майстори успяват да сплетат за едва минута три козунака.

Само в този цех, който зарежда няколко хлебопекарни в региона, за седмицата преди Великден се изпичат близо 60 000 козунака.

„Хубавият козунак трябва да има добра и плътна структура, така наречените конци. Да има добър загар, да не е влажен отвътре и да не бъде толкова жълт. Да не се подлъгват клиентите, защото много жълтият козунак е направен предимно с оцветители. Когато се правят с истински яйца, козунаците не са толкова жълти.

Ползва ли се яйчен прах, великденският сладкиш няма да стане на конци. По това може да се различи. Немалко от фирмите използват яйца, а не само яйчен меланж", казва технологът на един от големите хлебарски цехове в Бургас Иван Кръстев.

Почти 80% от козунака по магазините у нас е български, но в последните години все по-популярни стават италианските козунаци-панетоне. Характерното за тях е, че са с по-дълга ферментация.