Президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените партии, за да бъде предложена кандидатура за председател на Централната избирателна комисия. До тях се стигна, след като единствената кандидатура за председател на комисията, тази на юриста Красимир Ципов, вчера беше оттеглена от предложилата я партия ГЕРБ. Останалите 5 парламентарно представени формации не направиха свои номинации за поста до днес.

Камелия Нейкова ще оглави ЦИК, стана ясно след вторите политическите консултации при президента по процедурата за назначаване на нов състав на комисията, която ще трябва да организира предсрочни избори. Нейкова е предложение на "Има такъв народ". Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова предложи сегашния говорител на ЦИК Димитър Димитров за заместник-председател на новата ЦИК. Иван Войнов, предложен от БСП, също ще е заместник-председател, а Севинч Солакова ще е секретар на ЦИК.

По време на изслушването в президентството на предложените за състава на новата ЦИК Камелия Нейкова каза, че е привърженик на машинното гласуване, информира БНР.

По-рано днес на консултациите на „Дондуков“ 2 с политическите сили за търсене на кандидат за председател на ЦИК Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни защо най-голямата партия е оттеглила своя кандидат и вижда проблем в това да оглави комисията:

"Отговорността, не само за изборните правила, но и за ЦИК, мисля, че трябва да е споделена от тези, които изработиха изборните правила. Бяхме предложили председател на ЦИК, знаете, какви бяха обструкциите, нека да продължат нататък наистина конструктивно."

След близо час взаимни обвинения и спорове по процедурата Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ предложи да се търси консенсус по кандидатура от партията на Слави Трифонов:

"Сред техните предложения има едно, което е с авторитет, с опит , с достатъчно дълъг стаж в организацията на избори. Ако вървим към обединяване, към председател на ЦИК, Камелия Нейкова би била добрият избор“.

След това Виктория Василева от „Има такъв народ“ обяви:

"Ние не бягаме от своята отговорност, след като години наред сме заявявали своето желание за провеждане на честни и прозрачни избори. Официално правя предложение за г-жа Камелия Нейкова за председател на ЦИК“.

„В тази ситуация жребий няма да теглим. Съставът е ясен. Въпреки разменените остри политически нападки аз искам да ви благодаря за вашата кооперативност, за отговорността да бъде излъчена нова ЦИК както е по закона и в срок“, президентът Румен Радев.

След това започна изслушването на кандидатите за членове на ЦИК.