Най-голямата канабис компания в американския щат Флорида Trulieve Cannabis обяви плановете си да придобие базираната в Аризона Harvest Health and Recreation в сделка на стойност 2.1 милиарда долара, съобщава електронното издание Cannabis Business Times.

Сливането на двете компании ще създаде един от най-големите междущатски оператори на пазара на марихуана.

Harvest Health and Recreation разполага с търговска мрежа в няколко щата и отчита силен ръст на продажбите през последното десетилетие.

Според анализаторите, цитирани от изданието, сделката между двете компании не е изненада на фона на активната консолидация в канабис сектора, която започна още през 2020 г. Стойността ѝ обаче е една от най-високите до момента.

Придобиването на Harvest Health от Trulieve показва още, че канабис индустрията вече се ориентира към по-целенасочени и стратегически корпоративни сделки, а не към простото окрупняване на земи, което беше характерно за началото на 2019 г.

Активността в сферата на сливанията и придобиванията е продиктувана и от разширяващия се пазар на марихуана в Съединените щати. Все повече щати легализират употребата ѝ за развлечение, като последните два от големите бяха Ню Йорк и Тексас.

Това позволява на производителите да добавят нови лицензи към своите портфейли.

Aphria и Tilray се сливат в най-голямата канабис компания в светаКанадските компании Tilray и Aphria се сливат, създавайки най-големия производител на канабис в света

Финансовият отчет на Harvest Health and Recreation за първото тримесечие на 2021 г. показа ръст на приходите от 101% на годишна база до 88.8 милиона долара. Спрямо предходното тримесечие увеличението е с 27 на сто.

Към 31 март компанията управлява 37 търговски обекта в шест щата. Trulieve пък притежава лицензи за Флорида, Калифорния, Масачузетс, Кънектикът, Пенсилвания и Западна Вирджиния.

След обединението на двете компании те ще разполагат с мрежа, обхващаща 11 щата, 22 производствени пункта с обща площ от 288 000 квадратни метра и 126 обекта за продажба, както за медицинска, така и за лична консумация.