Общо шест държави по света са закупили повече от 20 тона злато от началото на 2021 г. Кои обаче са най-големите купувачи през юни, както и за първите шест месеца на годината?

Бразилия е увеличила златните си резерви с 41.8 тона през месец юни, докато Казахстан продаде 19.8 тона злато, сочат данни на Световния съвет по златото.

Така само за два месеца, Бразилия придоби 53.7 тона от благородния метал. Това обаче е достатъчно само за четвъртата позиция сред най-големите нетни купувачи за 2021 г.

Лидерските позиции се запазват за Тайланд и Япония, които увеличиха златните си резерви със съответно 90.2 и 80.8 тона, изпреварили по този начин Унгария, която през март придоби 63 тона от ценния метал.

Останалите големи купувачи от началото на годината са Индия и Узбекистан, добавили 29 и 25.5 тона към своите резерви.

Най-много злато през 2021 г. пък са продали от Филипините (-27 тона) и Русия (6.2 тона), след като страната закупи 1509 тона в последните 10 години.

Германия пък се раздели с малко над 3 тона от златото си за първите шест месеца на годината.

България не е правила покупки и продажби през 2021 г., след като придоби 0.3 тона през миналата година. В последните 10 години страната ни е увеличила златните си резерви с 0.9 тона до настоящите 40.8 тона.

Как да спестяваме в злато с месечни вноски?В следващите години очакванията на анализаторите са цената на благородния метал да продължи да бъде подкрепяна от много ниските лихви, нарастващите инфлационни очаквания и евентуалните конкурентни обезценявания от страна на основните централни банки