Повече от половината от всички пълнолетни американци са били ваксинирани срещу Covid-19, заяви Белият дом приблизително шест седмици преди целта на американския президент Байдън за 70 процента имунизирани до 4-ти юли (Деня на независимостта).

"Сега, след като остава още една седмица до края на май, половината от всички пълнолетни в САЩ са напълно ваксинирани", написа в Туитър старшият съветник на Белия дом по въпросите за COVID-19 Анди Славит, съобщава Ройтерс.

Новите коронавирусни инфекции в цялата страна бележат трайно понижение, тъй като все повече хора се ваксинират.

Към неделя броят на новите инфекции в САЩ е спаднал до седемдневна средна стойност от 22 877 - най-ниската от юни 2020 г. насам и по-малко от една десета от пика на заразените от над 250 000, според данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

През последното денонощие нови случаи на Covid-19 в САЩ бяха 25 925, с което техният общ брой от началото на пандемията надмина 33,1 милиона, показват последни данни на Университета "Джонс Хопкинс".

Броят на починалите през последните 24 часа пък се увеличи с 640, достигайки от началото на пандемията 590 533.

Младите американци на възраст от 12 и повече години също могат да получават ваксината на Pfizer/BioNTech, а по-рано днес компанията Moderna заяви, че ваксината й срещу Covid-19 е ефективна и при юноши, отваряйки вратата за възможна втора одобрена ваксина в САЩ за младежи.

Междувременно все по-голям брой населени места обявяват по-нататъшно възобновяване на усилията за отваряне наново, докато Съединените щати започнаха неофициалния си летен ваканционен период с честването на Деня на загиналите във войните (Memorial Day) този уикенд.

Пътуванията в САЩ се увеличават и въпреки че все още се изисква носенето на маски в междущатския обществен транспорт, много местни подобни изисквания вече са отменени, информира БНР.